Jakoby si spisovatel jen na chvíli odskočil. Zrekonstruovaná Hrabalova chata v Kersku přivítá první návštěvníky

17. květen 2024 09:00

Zrekonstruovaná chata Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku se lidem poprvé otevře u příležitosti festivalu Hrabalovo Kersko 18. května. Středočeský kraj a Polabské muzeum, které objekt spravuje, aktuálně dokončují rekonstrukci.

Chata, ve které zejména v 70. letech minulého století napsal většinu svých knih, má působit dojmem, jako by se z ní slavný pisovatel právě na chvíli vzdálil. K autentickému zážitku návštěvníků mají přispět například předměty, které Hrabal v chatě měl a které používal. V lednu kraj vyzval veřejnost, aby pomohla se vznikem chystané expozice darováním konkrétních dobových předmětů. Původní seznam podle Žídkové zahrnoval zhruba 110 předmětů, kusů nábytku a dalšího zařízení.

Hrabalova chata v Kersku

"Díky lidem se muzeu podařilo získat více než polovinu hledaných předmětů. Prosba k veřejnosti stále platí," uvedla Zuzana Žídková ze středočeského hejtmanství. Aktualizovaný seznam najdou lidé na webu Polabského muzea. Z větších věcí stále chybí kuchyňská sestava krémové barvy, bílá komoda na nádobí nebo světlá tapeta použitá na stropě v prvním patře.

Čtěte také

Lidé si budou moci obnovenou chatu poprvé prohlédnout 18. května v den konání festivalu Hrabalovo Kersko. Chata pak bude otevřená od úterý do neděle, ale pouze po rezervaci. "Vzhledem k charakteru samotné expozice v podobě tzv. haus muzea, bude kapacita návštěvníků značně omezená," uvedla Žídková. Rezervační systém je na webu Polabského muzea. Základní vstupné vyjde na 200 korun za osobu. Lidé si budou moci v chatě koupit také pamětní bankovku a pamětní medaili.

Festival Hrabalovo Kersko

Kersko - noviny s Bohumilem Hrabalem

Pětadvacátý ročník festivalu v chatové osadě Kersko na Nymbursku, kterého se loni účastnilo zhruba 1300 lidí, se uskuteční 18. května. Setkání příznivců Bohumila Hrabala letos u příležitosti 110. výročí narození spisovatele nabídne program výjimečně také v neděli, a to divadelní představení Slavnosti sněženek. Mezi sobotními hosty bude například herec Radek Melša nebo písničkářka Radůza.

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio