Jan Pirk: Nejčastější jsou bypassy a operace chlopní

15. červen 2012

S přednostou Kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze prof. MUDr. Janem Pirkem, DrSc. jsme mluvili o chirurgické léčbě onemocnění srdce.

Probírali jsme, jakými nejčastějšími onemocněními srdce lidé trpí. Hovořili jsme o tom, jaký mají vliv na kvalitu jejich života. Povídali jsme si o tom, jaká je nejčastějí chirurgická léčba srdce. A mluvili jsme o tom, jak jsou tyto zákroky úspěšné.

Srdce je dutý, vazivově-svalový orgán, tvaru obrácené pyramidy a přibližně velikosti pěsti. Je z větší části za hrudní kostí, část je v levé polovině hrudníku. Funkčně je srdce rozděleno na dva oddíly - pravý a levý. Do pravé poloviny se krev sbírá z celého těla a je vypuzována do plic, kde se okysličuje. Levá polovina sbírá krev z plic a a pumpuje ji dále do celého těla. Oba tyto oddíly pracují závisle na sobě a začne-li selhávat jedna polovina, selže dříve či později i strana druhá. Nicméně jsou onemocnění, kdy srdce selhává jako celek.

Pro srdeční svalovinu je důležitý neustálý přísun kyslíku a živin k udržení její funkce a vitality. Jestliže tomu tak není, dochází k nedokrvení - ischemii myokardu. To je základem vzniku ischemické choroby srdeční. Projevy onemocnění jsou široké od bezpříznakové, přes přechodnou ischémii (obvykle se projevující anginou pectoris - bolestí na hrudníku), odumření srdeční svaloviny (infarkt myokardu) až po srdeční selhání a náhlou smrt.

Nejznámější operací srdce je bypass neboli přemostění. Snahou operatéra je přivést krev do těch částí srdečního svalu, která jsou nedostatečně zásobena krví. Druhým cílem je zlepšení kvality života člověka a odstranění příznaků onemocnění.

K vytvoření bypassu používají lékaři tepenné a žilní štěpy. Žilní se získávají odběrem žíly z nohou. Z tepenných štěpů se používá levá prsní tepna, která je větví podklíčkové tepny a běží uvnitř hrudníku, po žebrech podél hrudní kosti. Před odběrem chirurg provede test, jestli je možné tepnu vyjmout.

Kardiochirurgové také často provádějí různé operace chlopní. Pacienti trpí i různými poruchami srdečního rytmu. Nejčastější je fibrilace síní, která se řeší takzvanou MAZE operací.

Spustit audio