Japonské azalky, jak postavit pergolu, chov malých papoušků

21. červen 2013

Dozvěděli jste se, kam až sahá historie japonských azalek, také o jejich výhodách i pěstování. Rádi byste si postavili pergolu a nevíte jak na to?

Pěstování japonských azalek
Také jste na jaře obdivovali nejrůznější rozkvetlé azalky? Pokud jste si tyto nádherné kvetoucí keře oblíbili, právě pro vás jsou japonské azalky – satsuki. Mají nejrůznější barvy a doslova záplavy květů různých tvarů i velikostí. O historii japonských azalek, jejich výhodách i pěstování, mluvila Markéta Vejvodová s Vlastimilem Kastnerem ze společnosti Bambus Centrum Kastner.

Azalky

Klub sběratelů kuriozit a jeho historie i současnost
Klub sběratelů kuriozit sdružuje lidi, kteří propadli stejnému koníčku. I když každý z nich samozřejmě sbírá něco jiného. Klub byl založen v 60. letech minulého století a v jeho řadách jsou také známé osobnosti. Historie tohoto sdružení přibližuje i to, jak se v Česku vyvíjelo sběratelství. O minulosti i o současnosti Klubu sběratelů kuriozit si s jeho předsedou Ladislavem Liklerem povídal Jan Zítka.

Japonsko má láska  / Jedinečná sbírka Joe Hlouchy, spisovatele a sběratele / Náprstkovo muzeum / 17. 05. 2007 - 30. 09. 2007

Jak postavit pergolu
Rádi v létě pobýváte na zahradě a přitom byste si spíše rádi popovídali s přáteli někde v chládku? Pro posezení v zátiší i ve stínu jsou ideální pergoly, oproti altánu jsou rozhodně vzdušnější a v horku příjemnější. Pergolu si navíc můžete postavit sami z několika dílů. O tom, jak postupujeme mluvila Markéta Vejvodová se stavebním poradcem Radkem Kachlíkem.

pergola
0:00
/
0:00

Chov malých papoušků - papoušíků a papoušíčků
U majitelů exotického ptactva najdeme také tzv. malé papoušky. Chovatelsky vděční jsou například papoušíci pocházející z Afriky nebo papoušíčci z pralesů Jižní Ameriky. Tito malí opeřenci by se nám mohli vejít do dlaně a mezi majiteli exotických ptáků se těší popularitě také pro svou nenáročnost. Víc nám o nich řekla Romana Anděrová z pražské ZOO, s kterou natáčel Jan Zítka.

Papouščí zoo v Bošovicích

A co vás čeká v příštím díle?
V příštím díle se dozvíte, že citrónová tráva, známá také pod názvem "voňatka citronóvá", "citronella" nebo pod anglickým "lemon grass", pochází původně z jihovýchodní Asie. O tom, jak jí pěstujeme i jaké má tato rostlina vlastnosti, si povíme za týden. Slunečník – původně coby malé paraplíčko do ruky - se postupem času velmi změnil. O tom, jak slunečníky vybírat, jaké mají vlastnosti i z jakých jsou materiálů, si povíme příště. Ti, kteří rádi pozorují různé živočichy, se leckdy pouští i do chovu brouků. Důležité informace o chovu zlatohlávků a potemníků, nám poví zooložka Romana Anděrová.

Dobrá rada na závěr:
Když dáte česnek na chvíli do mrazáku, uvidíte, jak snadno se potom oloupe. A jestli vám po jídle bude páchnout z úst, stačí rozžvýkat tři zrnka kávy a máte po problému.

Spustit audio