Je důležitější ruka nebo noha?

V medicíně existují podobory jako je chirurgie ruky, ale není specialista na chirurgii nohy. Proč tomu tak je, je opravdu ruka důležitější než noha? Možná není důležitější, ale je složitější.

Od našich předchůdců lidoopů jsme podědili chápavý palec. Chápavý nikoliv ve smyslu inteligence, ale vhodný k uchopení předmětů. Taková naše užitečné kleštičky, kterými můžeme mezi palcem na ruce a ostatními prsty uchopit různé předměty. Pak není divu, že existuje podobor rehabilitace ruky. A jeho jednou z představitelek je náš dnešní host paní Mgr. Milada Kukačková.

Kdy se má začít s rehabilitací ruky po úrazu? Je správné, aby se při sebemenší zlomenině některé z kůstek znehybnila celá horní končetina v rozsahu dvou velkých kloubů? Neztuhne nám za těch několik týdnů? Kdy se má začít s rehabilitací po replantaci prstů, tedy když si domácí kutil na cirkulárce uřízne s polínkem víc, než původně chtěl? Budou naše děti potřebovat po stále častějším nepřirozeném dlouhodobém psaní na mobilech speciální rehabilitaci rukou?

O tom všem uslyšíme v dnešním podcastu.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.