Jednou třeba založím farmu zvířat, která už nikdo nechce, plánuje zpěvačka a moderátorka Jana Chládková

30. říjen 2023, aktualizováno

Narodila se na severu Čech, bydlí v Praze, ale ke středním Čechám má velmi blízký vztah. Miluje středočeskou přírodu, památky, ráda se setkává s posluchači naší stanice. A samozřejmě ráda zpívá. K rozhlasovému mikrofonu ale zpěvačku Janu Chládkovou přivedla náhoda.

Jana vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem, obor český jazyk – hudební výchova. Už během studia vystupovala s orchestrem Bonit 81, který patřil ke špičkovým orchestrům. Zpívala také ve finále soutěže Mladá píseň Jihlava a Děčínská kotva.

Po studiích tři roky vystupovala se skupinou BIT v zahraničí (Norsko, Německo, Švýcarsko). „Po návratu do Prahy jsem se seznámila v jednom klubu, kde jsem zpívala, s několikanásobným Zlatým slavíkem Daliborem Jandou, který si mě vybral jako pravidelného hosta do svého koncertního programu se skupinou Prototyp,“ vzpomíná Jana Chládková. A v roce 1997, po natáčení cestopisného filmu Návraty, začala spolupracovat s Karlem Černochem a skupinou Pontiac. S tou vystupuje do dnešních dnů.

Křest alba, na kterém se podílel i Michal David

První CD s názvem Country album, jí vyšlo v roce 2000 u vydavatelství Popron Music. Na albu se podílela celá řada renomovaných autorů, mimo jiné Michal David a Pavel Krejča, dlouholetý kapelník Apollo Bandu Petra Spáleného.

V letech 1997 – 2006 pracovala jako redaktorka a moderátorka zpravodajství rádia Zlatá Praha, později Fajn rádia. „Šla jsem navštívit svého tehdejšího kamaráda z gymnázia, který dělal šéfredaktora zpravodajství na stanici Zlatá Praha a jemu tam, což jsem nevěděla, vypadl zprávař. Říkal, pojď, pojď, přečteš tady zprávy na zkoušku.“ Jana zprávy přečetla a netušila, že mluví přímo do éteru. Povedlo se jí to a z přátelské návštěvy byla nabídka zaměstnání.

Hobby magazín i Noční linka

Pak zakotvila v Českém rozhlase Region. „Bylo to šťastné rozhodnutí, neboť mě práce v rádiu baví. Moderovala jsem pořady Česko – země neznámá a Noční linka (tam Janu můžete slyšet i v současnosti – pozn.red.). 11 let jsem byla dramaturgyní pořadů Tandem Jana Rosáka, Hobby magazín a Svět zvířat. Pořad Hobby magazín mám na starosti i nadále.“

S blízkými spolupracovníky, Daliborem Jandou, Petrem Mukem, Yvonne Přenosilovou, a s Janem Budařem

V roce 2010 Janě vyšlo u vydavatelství Česká muzika druhé album, Život je jízda. Před nedávnem vydala CD „bylo nebylo“. Najdete na něm 22 písniček, mimo jiné skladatelů Pavla Krejči, Dalibora Jandy či Marcela Zmožka. Skladba „S vůní heřmánkovou“ získala Zlatou českou dvanáctku v hitparádě Českého rozhlasu a duet s Jakubem Smolíkem „Valčík pro lásku“ dokonce kromě Zlaté i Platinovou dvanáctku. Na nosiči naleznete i čtyři duety: s Karlem Černochem, Petrem Mukem, Jakubem Smolíkem nebo Tonym Chodorou.

Jana ráda cestuje a především má ráda zvířata. „Až budu v důchodu, tak budu mít nějakou farmu zvířat, těch, která už nikdo nebude chtít,“ směje se Jana Chládková.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.