Jiří Kubeš: Protonová terapie - nová naděje pro nemocné rakovinou

12. březen 2013

S radiačním onkologem a vedoucím lékařem Protonového centra v Praze MUDr. Jiřím Kubešem, Ph.D. jsme mluvili o léčbě protonovou terapií.

Probírali jsme, jak tato léčba probíhá. Povídali jsme si o tom, v čem je jiná než další metody léčby onkologických onemocnění. Věnovali jsme se jejím výhodám a nevýhodám.

Nádorová onemocnění u nás představují 23 procent z celkové úmrtnosti. Jsou také druhou nejzávažnější příčinou nemocnosti ekonomicky aktivní části obyvatelstva. Ročně je evidováno 33 tisíc případů pracovní neschopnosti způsobené onemocněním rakovinou.

Metody léčby onkologických onemocnění

Ve vyspělých zemích je 70 procent nádorů diagnostikováno bez vzdálených metastáz. Lékaři pak nádor léčí lokálně pomocí chirurgie (odstraněním), radioterapií (ozařováním) a následně zajišťovací celkovou léčbou, která likviduje případné zbývající nádorové buňky.

Budova Proton Therapy Center

Bez důkladné a maximální možné likvidace nádoru je naděje na vyléčení malá. Lokální léčba je obecně mnohem účinnější a také šetrnější než léčba vzdálených metastáz. U té se jedná spíše o paliativní péči.

Někteří pacienti se potýkají s vedlejšími účinky léčby

Chemoterapie využívá působení chemických látek (cytostatik), které brání dalšímu dělení nádorových buněk. Cílená (biologická) léčba je sice více cílená na nádorové buňky, často však postihuje i buňky zdravé. Metody podpory imunitního systému pacienta (imunoterapie), které by byly účinné a zároveň šetrné, jsou velmi slibné, ale zatím pouze na prahu klinického použití.

Mezi vedlejší zdravotní komplikace těchto typů léčby tak patří jak dočasné problémy. Jde o ztrátu vlasů, průjmy, snížení imunity, anémii, sterilitu. Vznikají i trvalé potíže jako je postižení srdce a plic, zhoršení sluchu nebo poškození nervů projevující se například brněním končetin.

Přístroj s gantry

Možností je i protonová terapie

Protonová terapie splňuje požadavky na moderní radioterapii. Díky specifickému způsobu absorpce záření ve tkáních dodává dávku velmi cíleně do nádorového ložiska. Důsledků je několik. Vzniká vyšší šance na vyléčení nádorového ložiska.

Vysoká přesnost ozáření snižuje riziko nežádoucích účinků. Přesnost radioterapie umožňuje v některých situacích výrazné zkrácení celkové doby léčby a celkového počtu ozáření.

Léčba protony nebolí

Protonová terapie probíhá ambulantně. Pacient tedy není hospitalizován, ale pouze přichází na pravidelné, zhruba půlhodinové návštěvy po dobu jednoho až sedmi týdnů, v závislosti na typu onemocnění.

Přístroj s gantry a pacientem

Procedura je nebolestivá. Většina nemocných odchází po výkonu domů. Léčba je vhodná pro všechny typy onemocnění, kdy je nádor spíše lokalizován – pacient nemá pokročilé, metastazující onemocnění. Ve výjimečných případech lze i v takovémto případě o této léčbě uvažovat.

Mimořádně dobré účinky lze pozorovat u dětských pacientů, dále u zhoubných nádorů oka, nádorů ležících v oblasti páteře, nádorů v oblasti báze lební, prostaty, hlavy a krku či nádorů plic, kdy má poškození zdravé tkáně zpravidla dlouhodobé následky.

autoři: Jiří Kubeš , Alima Martinová
Spustit audio