Jiří Schott se z profesionálního fotografa stal zabezpečovacím technikem na dráze

16. únor 2022

Jiří Schott se poměrně dlouhou dobu živil jako fotograf na volné noze a spolupracoval s různými agenturami. Dnes ho potkáte v Praze na Hlavním nádraží v oranžové vestě. Pracuje jako zabezpečovací technik u Správy železnic. Jak se to přihodí, že člověk udělá takový životní kotrmelec?

Jiří Schott

Jiří Schott, rodák z Karlových Varů, dnes žije v Praze. Původně se vyučil elektrikářem. Jeho tatínek je ale profesionální fotograf, a tak se i on živil 10 let jako fotograf na volné noze.

„Moje manželka je z nádražácké rodiny. Její tatínek jezdí, maminka pracuje v pokladně, babička s dědou byli výpravčí. Všichni mě přemlouvali, ať jdu také k dráze, že nebudu muset pořád někde běhat, vymáhat faktury atd.,“ popisuje Jiří Schott a dodává: „Těsně před vypuknutím pandemie zkrachovala agentura, s kterou jsem spolupracoval. Navíc mě už unavovalo stále vymáhat od lidí nezaplacené faktury. A když máte doma malé dítě, potřebujete jistotu. Takže jsem se rozhodl, že k těm drahám tedy půjdu,“ vysvětluje důvody, proč tak zásadně změnil svou profesi.

Jiří Schott

U Správy železnic pracuje Jiří Schott od května 2020 jako zabezpečovací technik. Je spokojený, protože, jak sám říká, jistota je jistota. Výplata přijde vždy pravidelně každý měsíc a nemusí se tak strachovat, že mu zase někdo nezaplatí fakturu.

Stále se vzdělává v oboru, jezdí na školení a chce se dál učit. Hlavní náplní jeho pracovní činnosti jsou poruchy a údržba zabezpečovací techniky.

Spustit audio