Jiří Vojta vyměnil kvůli covidu taxík za pojízdnou pekárnu. Místo lidí teď vozí koláče a rohlíky

6. leden 2021

Jiří Vojta ještě nedávno jezdil taxíkem v Kolíně a v Kutné Hoře. Kvůli koronaviru ale lidé přestali taxíky využívat a Jiří Vojta zůstal bez práce. Před pár týdny proto začal jezdit pro kutnohorskou pekárnu Beneš. Teď vozí čerstvé pečivo do vesnic, kde žádný obchod nemají.

Pečivo Jiří Vojta rozváží pět dnů v týdnu. Během dne vystřídá několik profesí. Pracuje jako řidič, prodavač i odpovědný vedoucí. V pondělí, ve středu a v pátek začíná krátce po půl deváté ve Svobodné Vsi nedaleko Kutné Hory. První zákaznice dlouho nevybírá a bez rozmýšlení kupuje chléb a housky. „Devadesát pět procent zákazníků je pravidelných,“ vysvětluje Jiří Vojta.

Nejčastěji prodává právě chléb a čerstvé housky, lidé si ale v jeho pojízdné prodejně mohou koupit i koláče, chlebíčky nebo cukrářské výrobky.

Kromě čerstvého pečiva rozváží Jiří Vojta po vsích i chlebíčky a dorty

Na další zastávce na kraji vesnice se na čerstvé pečivo těší pět zákazníků. Pojízdnou pekárnu netrpělivě vyhlížejí. Ve Svobodné Vsi obchod není, a tak je to pro starší obyvatele často jediná možnost, jak si koupit čerstvé housky a rohlíky. Pan Vojta většinu zákazníků zná a dokáže odhadnout, co si koupí.

„Většinou jsou to pravidelné nákupy, že každý chce určitý počet pečiva a určitý druh chleba a občas si vezme něco navíc,“ popisuje Jiří Vojta, který se v nové profesi rychle zabydlel.

Jak vypadá den prodavače v pojízdné pekárně? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio