Jiřina Vrabcová propadla kouzlu starých matrik. Se sousedy z Vraného nad Vltavou pátrala po příbězích místních obyvatel

26. září 2023

Jiřina Vrabcová pracuje s čísly a tabulkami. Jejím koníčkem je ale pátrání v matrikách. Sousedům z Vraného nad Vltavou sestavila rodokmeny a objevila rodinné události, o kterých neměli ani tušení. Za poslední rok navštívila více než 150 pamětníků, shromáždila 2 tisíce fotografií a nakonec všechno sepsala do knihy.

Knížka Rodiny z Vraného nad Vltavou a okolí v zrcadle času mapuje osudy 54 rodin. Bez vzpomínek zdejších rodáků by nevznikla. Prapravnučka skochovicko-líšnických Havlíčků a březovských Ježdíků se začala zabývat historií své rodiny asi před pěti lety. Pátrala po příbuzném, který zmizel ze světa během první světové války. Jeho osud zatím sice zůstal opředen tajemstvím, ale v matrikách narazila na další příbuzné, na rodiny se stejným příjmením a také na příbuzné dalších obyvatel Vraného nad Vltavou.

Sousedé se s Jiřinou Vrabcovou podělili o rodinné fotografie i dojemné příběhy

„Člověk začne nejdřív pátrat po té své rodině. Já jsem za svobodna Havlíčková a Havlíčkovi pocházejí právě tady ze Skochovic,“ říká Jiřina Vrabcová. „Když jsem objevila, co všechno se dá objevit v těch matrikách, které jsou dnes krásně naskenované a uložené na internetu, tak jsem začala hledat dál.“ Poslední rok proto Jiřina Vrabcová trávila hlavně se svými sousedy. Prošla s nimi rodinná alba, pátrala po archivech a matrikách a vyslechla si příběhy, které by jinak upadly v zapomnění.

Knížka Jiřiny Vrabcové obsahuje příběhy 54 rodin, nechybí ani její vlastní

Sousedé paní Vrabcové ukázali rodinné poklady a badatelka tak mohla poznat spoustu zajímavých lidí, ke kterým by jinak nenašla cestu. Jedním ze sousedů, kterým sestavila rodokmen, je Pavel Filip. Během pátrání po osudech členů rodiny objevil deník svého dědečka. „Já se musím přiznat, nejsem člověk moc systematický, v těch archiváliích byl docela nepořádek, takže i to bylo takový dobrodružný,“ usmívá se Pavel Filip, který se netají radostí nad tím, že se příběh jeho rodiny dostal až do knihy. Napětí a dojetí doprovázelo například pátrání po tragickém osudu jeho tety, která zahynula v roce 1945 při náletu na Prahu.

V knize Rodiny z Vraného nad Vltavou a okolí v zrcadle času jsou fotografie, které zdobily rodinná alba i obývací pokoje. Najdete tam fotografie obce, rozesmáté dívenky, usměvavé stařenky, děti v dobových šatečkách, sportovce i svatební fotografie. Všechny tyto snímky musela Jiřina Vrabcová po večerech naskenovat. „Když jsem šla potom spát a všechny ty obličeje se mi odehrávaly v hlavě, tak jsem měla pocit, že celé Vrané a celá ta historie za těch 150 let zpátky, mi prošla obývákem,“ říká s nadsázkou.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.