Jsou obézní jen chudí lidé?

12. červenec 2012

Obézní pacient je prý často chudý a je neeticky dále okrádán klamavou reklamou. Jsou lidé z nižších sociálních skupin ohroženější?

Jak mám zhubnout, když si nemohu dovolit kupovat často čerstvou zeleninu, vhodné maso a zdravou výživu? Co když si nemůžu dovolit sportovat? Co když z peněz živím a šatím děti a na mě nezbývá? Co byste doporučila?

Paní doktorka oslavila své 50. narozeniny v „přímém přenosu“.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Léto s pěnou si užíváme v téhle chvíli s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, protože nám začíná další část našeho pořadu Hubněte zdravě, dobrý den. 

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den, to vypadá, jako když tu sedíme u piva, Patriku.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tak pivo dost řešíme i vy ho anoncujete v našich anoncích, ale dnes budeme řešit jiné věci, obezit a něco, to dneska něco je chudoba, jak to spolu souvisí. Obezita je prý způsobena hlavně blahobytem, což se tvrdí, ve kterém žijeme. I když si to mnozí třeba nepřipouští. Ovšem nejvíce ohrožení obezitou jsou prý chudí lidé. Což je paradox, ale dá i snadno vysvětlit, protože nezdravé jídlo je nejlacinější. Tak za tím stojí obezita?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že obezita kromě tedy jiného je nejvíc způsobena tím, že se málo hýbeme. A každý člověk si umí představit, že se lze hýbat buď v nějakém fitku, kde tedy zaplatíme spoustu peněz, anebo ve volné přírodě chůzí, plaváním, během, případně štípáním dříví, což samozřejmě stojí pouze pot. A případná kila tuku navíc, ale rozhodně to nestojí ani korunu. Takže já si myslím, že obezita opravdu víc souvisí s naším rozmazleným životním stylem, kdy v podstatě jenom mačkáme knoflíky a v podstatě i televizi si můžeme přeladit přímo z gauče.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
No, ale to samozřejmě ten náš zdravotní stav, i to, jak žijeme zdravě, souvisí tedy nejen s tím pohybem, ale i to jídlo i ta psychická pohoda, kterou zjišťujeme, to znamená, v rámci sportu jsme si takřka všichni rovni, tam se to dá říct. Záleží jen na nás, jestli se rozhodneme. Nejsme limitováni naší ekonomickou situací?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že zcela jistě ne, protože my našim účastníkům v pořadu Jste to, co jíte jsme ordinovali v první fázi chůzi a měli přidávat chůzi alespoň do práce a z práce, což tedy pro lidi, kteří se bojí, že pokud jsou chudí, nezhubnou, znamená ušetřit například za dopravu. Takže pokud odloží klíčky od auta, u nás totiž skoro každý, i ti velmi chudí lidé to auto mívají, tak v tu ránu ušetří za benzin, takže naopak vydělají tím, že by ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Už slyším některé hlasy, je to i od nás z domova, no, od maminky třeba, to potom do té práce přijdu zpocená jak vrata od chlíva, ale zase to pocení je dobré, to je známka toho, že hubneme.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že to záleží na tom, jak rychle půjde. A pokud ten člověk půjde správným způsobem na své správně aerobní tepové frekvenci, tak bude jenom lehce opocen a rozhodně nebude šíleně zpocený. Já si myslím, že naopak člověk, který hledá parkování a najde ho až o pět ulic vzdálenější, tak přijde daleko zpocenější než ten, který si to dobře naplánuje. 

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Takže v pohybu jsme si téměř všichni rovni. Mohu-li to tak říct. Nebo jsme všichni na stejné startovní čáře, záleží na našem rozhodnutí. Jak ta obezita tedy souvisí s tou naší chudobou, s těmi penězi, kolik jich máme, jak to může ovlivnit to, co jíme. Tak to budeme řešit i s vámi posluchači. Můžete k tomu využít naši linku 221 553 777. A máte na to i jednu písničku.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Odpolední vysílání na Regionu s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou a Patrikem Rozehnalem. V téhle chvíli seriál Hubněte zdravě a téma Obezita a chudoba. I s vámi můžeme tohle téma rozebírat. Využívám ještě jednou té možnosti připomenout vám telefon 221 553 777 a teď už se vrháme na ty potraviny a na ty peníze, které s tím souvisí. Tedy to, že ne každý dokáže třeba se svým domácím rozpočtem vyjít tak, aby si kupoval vhodné potraviny pro ten zdravý životní styl. Je tam nějaké úskalí podle vás?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já bych chtěla upozornit, že to, že se jí vlastně každý den u nás maso a že vlastně lidé doma nevaří a jedí různě po restauracích, to se opravdu hodně prodraží. Kvalita stravy je měřena kvalitou živin, které ta strava obsahuje. V podstatě využití rostlinných bílkovin a živočišných bílkovin pro náš organismus je podobný, protože skladba vždycky sestává z aminokyselin. U vegetariánské stravy, o které jsme už dřív hovořili, pokud je obohacena o vajíčka a o trochu mléka, případně občas o nějakou rybu, což rozhodně nelze považovat za luxusní stravu, tak ta strava je nejkvalitnější. Takže to nemusí být paštiky, různé pomazánky, různé prostě pochutiny a hlavně bych tady chtěla upozornit, že se hodně prodraží alkohol. Takže tyhle ty věci bych doporučila u těch lidí, kteří počítají každou korunu, tak vlastně vyloučit ze své stravy ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Pak se ozve takové, a co z toho života budu mít, ale když už se rozhodnu zhubnout a žít zdravě, tak logicky bych měl dospět k tomu, že tohle raději vynechám.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dnes se bavíme o chudobě, takže já bych chtěla zdůraznit, že nejsem tak bohatá, abych si mohla kupovat levné věci. Pokud se srovná uzenina, která má 40% masa a stojí sto gramů sedmnáct korun, a pokud se to přepočítá na množství masa v té potravině, tak ta, která má 95% masa, tak sto gramů by mělo stát 42,50. Nic takového vlastně v běžném supermarketu nenajdete, protože ty vysokomasé uzeniny, pokud je už najdeme, tak jsou v řádu třicet korun, čili v podstatě jsou levnější při přepočtu na množství masa. Totéž platí o různých náhražkách jogurtů. Pokud si vezmeme vlastně plnohodnotný jogurt z plnotučného mléka, který se vyrábí vlastně tou tradiční technikou, tak půl kila, čili pět set gramů ho stává někde mezi šestnácti, sedmnácti korunami. Pokud ho srovnáme s takovými těmi náhražkami, kde je padesát procent jogurtu, jsou tam třeba jenom sušené mléko a do toho přidané jogurtové kultury, a bývá to v těch malých kelímcích za 125 kolem tří korun to stojí, tak tento produkt, pokud by se přepočetl živinově, tak by v té půlkilogramové porci měl stát teda pětadvacet dvacet ten kvalitní, což zase vidíme, že je zhruba o polovinu méně, než stojí. Takže já bych chtěla zdůraznit, že opravdu je důležité kupovat balení pro celou rodinu, kvalitních potravin, sníst to, to znamená, nekupovat dopředu takové ty věci s procházející lhůtou, protože to se prodraží potom na zdravotním stavu. Nezapomeňme, že každá návštěva lékaře stojí dneska třicet korun, léky už se také doplácejí. To tam musí být zaznamenáno. Takže pokud ten člověk vlastně jí kvalitně, počítá živiny v té potravině a přepočítává ty živiny na ty peníze, tak zjistí, že kvalitní potraviny s menším množstvím aditiv, barviv, dochucovadel, různých takových těch stabilizátorů, vyjdou vždycky levněji.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, že ty živiny, které v tom jsou, v těch lepších potravinách, my vynahradí i třeba to menší množství? To znamená, to, co se na začátku může zdát jako problém finanční, že to bude stát o něco víc, taky ale toho méně koupím.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Samozřejmě já totiž toho za těch 17 korun toho čtyřicetiprocentního budu mít pořád hlad, takže toho budu muset sníst minimálně dvojnásobek, ne-li trojnásobek. Jenomže potom je tam navíc ten tuk a ty další látky, které tělo nepotřebuje. A toho se zas budu obtížně zbavovat.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Už jsme také nakousli to, že důležitý je pohyb. A pohyb třeba i do schodů je dobrý taky ne?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Výborně, jistě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Jdeme na to.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A na jeho vlnách právě teď i seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, téma Obezita a chudoba. Připomínám těm, kteří nás chytli ve vysílání právě v téhle chvíli. Když už mluvíme o chudobě, měli bychom zmínit i třeba nějaký ten průměrný domácí rozpočet. Ta průměrná mzda v České republice se pohybuje kolem dvaceti čtyř tisíc, přesně tedy 24.126 korun. Ale zajímat ty peníze budou hlavně ty starší, třeba i důchodce.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
No právě. A průměrný důchod v Česku na konci letošního prvního čtvrtletí podle údajů, které nám zjistil spolupracovník Rádia Region, byl 10.740 korun. To znamená, to je zhruba polovina toho, co vlastně je průměrný plat. V době, kdy já jsem vyrůstala, tak jsem vyrůstala u dědy s babičkou, dědeček bral důchod tisíc korun, babička brala důchod manželky, protože nikdy nepracovala, tak to bylo sto korun. Čili oni měli na dva lidi jedenáct set korun. Tehdejší průměrný plat byl pět tisíc. Takže to byla v podstatě na jednoho člověka desetina toho průměrného platu. Projevovalo se to v tom, jak oni žili. Takže maso měli opravdu jenom vždycky v neděli. Maso spíš měl dědeček, když chodil na nákup, ten ho dostával, aby jako teda byl silný a donesl ten nákup. Jinak babička si pěstovala bylinky, pěstovala si rajčata, snažila se vlastně si pěstovat mrkev a další věci, nudle a chleba si dělala samozřejmě doma. Jedl se tehdy německý knäckebrot. Protože byl levný, to balení stálo dvě koruny. A oni šetřili tímto způsobem. Babička šila, takže nechodila nikde nic kupovat. A vlastně vypínali na noc topení, aby moc neprotopili. Já jenom chci říct, že to byli staří lidé, oba se dožili věku nad osmdesát let. Byli celou dobu vlastně v podstatě velmi aktivní, soběstační a já jsem od nich v životě neslyšela stěžovat si na chudobu.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená, jde vlastně o to ...

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přístup.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Přístup, ale taky umět vařit. A dnes už ty lidi často vědí, co by měli kupovat, od nás to často slyší, ale je otázka, jestli všichni umí i tak dobře vařit, protože babička vaše určitě uměla z těch domácích surovin vytvořit kouzla.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A hlavně to bylo velmi dobré. Ona používala koření, používala bylinky, příliš mnoho nesolila a pamlsky, jako to fakt jako, já jsem to neznala. Myslím si, že to vaření, to je jedna z věcí, která zabere sice hodně času, ale v konečném efektu je to daleko levnější. Pokud ta maminka vlastně nedává dětem peníze na to, aby si kupovaly bagety nebo nějaký fast food, ale prostě opravdu jim uřízne chleba, nějakým způsobem namaže, dá tam kvalitní suroviny, dá jim ovoce. Ono to nějaký čas zabere, ale to dítě je zdravější, navíc se na tom potom může podílet samo. Takže i výchova k samostatnosti i těch dětí existuje. A to dítě nepřipravujeme ke konzumnímu způsobu života. Takže já si myslím, že opravdu záleží spíš na tom, jestli ti lidé nemají mentalitu chudoby, jestli si nepřipadají chudí a jestli to nějakým způsobem nedohání vlastně tím, že teda si pořídí nějakou paštiku nebo nevím, aby zapomněli na to, že si připadají chudí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jestli by tedy neměli po vzoru vaší babičky vařit doma.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já si myslím, že doba spěje k tomu, že zjistíme, že to, že je maminka doma a vaří, může být penězi k nezaplacení.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Přestože bude chybět ten příjem, na který jsme zvyklý od maminky, ale ono se nám to vrátí ve zdraví a jinak, tak to myslíte.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Jednak. A jednak ta paní, která je doma, tak rozhodně si nebude muset kupovat luxusní oblečení, případně nebude muset jezdit do práce autem ze satelitního města. A to všechno jsou peníze, které pro tu rodinu vlastně přináší. Stejně tak nebude muset mít uklízečku, dítě nebude hlídáno nějakým babysitterem, jak se dneska říká. Takže ona ta žena opravdu, která se o tu rodinu stará, je velmi penězi k nezaplacení.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A teď, milí posluchači, vstupujeme do vysílání i s aktuální zprávou. Podle všeho oslavila před pěti dny své páté kulaté narozeniny i naše kolegyně, známá tvář a moderátorka doktorka Kateřina Cajthamlová.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já vám moc děkuju, to je opravdu bezva. Takže já to pro ty, kteří tomu nerozuměli, vysvětlím, že z toho, že mi bylo cet, tak jsem přešla do toho, že je mi sát, takže jsem oslavila své krásné padesátiny a někdo sem jde s obrovskou kytkou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Náš pan šéfredaktor vám jde popřát. Takže, paní doktorko, dovolte nám popřát jen to nejlepší, hodně zdraví a jak říkáte, i spolupracující pacienty.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já moc děkuju, to je neuvěřitelný, děkuju. U žen se údajně věk nemá říkat, ale já jsem se na své padesátiny těšila, protože já jsem si pořád říkala, že snad mi přijde nějaká moudrost, nenadělili jste mi nějakou? Já zatím žádnou nedostala.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Že by i my vám jsme udělili nějakou radu. Já bych spíš toho momentu ještě využil k tomu, takovou malou statistiku pro vás mám. Vy jste vlastně jednu desetinu svého života prožila s námi, jako s Regionem. Za těch pět let jste odvysílala 245 dílů pořadu Hubněte zdravě, což je přibližně 3675 minut ve vysílání. A jen v jednom jediném díle jste mi tykala. Za těch pět let jste nám uvařila dvě jídla v pochoutkách, navštívila jeden hrad a jeden zámek, coby průvodkyně, upekla jedno cukroví a do své ordinace jste si pozvala pět lidí tady od nás z rádia, včetně známé tváře Nadi Konvalinkové.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A zhubli?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Snad ano.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A jsou šťastní?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Já doufám, že také a že budete i vy v těch dalších letech, které vás čekají. Všechno nejlepší.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Já vám strašně moc děkuju. Velmi jste mě překvapili, dojali. A já vám musím říct, že toto je první moje přepadovka online. Takže díky a já už snad ani nemám slov, Patriku, děkuju.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Všechno nejlepší. A vy, milí posluchači, se na to můžete samozřejmě podívat i v naší fotogalerii na stránkách www.ceskyrozhlasregion.cz. Těšíme se příště.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Díky.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio