Kaktusy na skalku, jihoamerická technika keramiky, canicross

13. srpen 2011

V tomto dílu jsme se zaměřili na kaktusy. Z jakých druhů můžeme vybírat? Jakou péči skalce a těmto rostlinám věnovat? Řekli jsme si v dalším vydání Hobby magazínu. Víte, co je to vytlačovací technika? Dodnes se používá například v jižní Americe. Canicross patří mezi tzv. „psí sporty“. Jaké vybavení k této aktivitě potřebujeme? Prozradil Jan Zítka.

Kaktusy na skalku
V rubrice pro zahrádkáře jsme se zaměřili na kaktusy. Konkrétně na pěstování kaktusů na skalce. Z jakých druhů můžeme vybírat? A jakou péči skalce a těmto rostlinám věnovat? O tom si s Jaroslavem Šnicrem ze zahradnictví „Malej Jarda“ v Pískové Lhotě u Mladé Boleslavi povídal Jan Zítka.

Jihoamerická technika keramiky
Ve střední Evropě se už v dávných dobách na výrobu keramiky používal hrnčířský kruh. Jinak to ale bylo například v jižní Americe, kde se dodnes keramika vyrábí tzv. vytlačovací technikou. O tom, jakou má historii a jak se při výrobě postupuje mluvila Markéta Vejvodová s výtvarnicí Michaelou Fischerovou.

Hotel pro hmyz
Víte, že nejrůznější „létající potvůrky“ - vosičky, čmeláci, slunéčka - mohou být pro vaší zahradu velmi užitečné? Když je na zahradě ubytujete, nebudete muset používat chemické postřiky proti škůdcům. A za to vám zase poděkují nejen vaše kytičky, ale i ekologové. Jak takový „pětihvězdičkový hotel pro hmyz“ postavit zjišťovala Markéta Vejvodová u Petra Stýbla z Českého svazu ochránců přírody v Praze.

Canicross
Canicross patří mezi tzv. „psí sporty“. Aktivně je do něj zapojen jak pes, tak i jeho páníček. Jaké vybavení k této aktivitě potřebujeme? A jak probíhají takové závody v canicrossu? Nejen to u Lízy Švejdové, odbornice na zájmové chovy, zjišťoval Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Citron zlepšuje stravitelnost hub. Jestliže houby před tepelnou úpravou osolíte a zakapete citronovou šťávou, stanou se lépe stravitelnými.

Reprízováno 10. srpna 2013.

Spustit audio