Kateřina Cajthamlová: Příčin motání hlavy je celá řada. Omdlení není nebezpečné, jen vyděsí

29. září 2023

Motání hlavy může být způsobeno různými příčinami. S přibývajícím věkem se zhoršuje nejenom náš zrak a sluch, ale platí to i pro naši rovnováhu. Závratě a motolice proto bývají u starších lidí velmi častým problémem. Jak souvisí závratě s ušima?

„Ucho, především vnitřní, je orgán pro vnímání rovnováhy a porucha jeho funkce se projevuje závratí. Pokud je to oboustranná porucha, dochází k poruše stability. Nicméně stejné symptomy mohou být také neurologického rázu nebo důsledkem třeba poruchy zraku a pohybového aparátu,“ vyjmenovává primář ušního oddělení Martin Chovanec z pražské nemocnice na Vinohradech. „Pokud je to jednostranná porucha sluchu, projevuje se motání hlavy rotačními závratěmi. Máte pocit, jako když jste na centrifuze.“

Příčiny motání hlavy

Příčin motání hlavy je neuvěřitelné množství. Motolici může způsobit i emoční stav. „Stres je velice častým důvodem, nejčastěji to bývá strach. Reakce těla vede k poklesu krevního tlaku a člověk může i omdlít. Je to takové rozrušení, kdy hyperventilujeme, to znamená, vydýcháme si kysličník uhličitý, a dojde k tomu, že nás tělo vypne. Člověka to vyděsí, ale není to nic vážného. Pokud tedy nespadne a nezpůsobí si úraz,“ vysvětluje Kateřina Cajthamlová.

„Příčiny jsou často ve vnitřním uchu. Jsou to tzv. vestibulární (poškození labyrintu) nebo periferní vestibulární (poškození sluchového nervu) nebo je to poškození mozečku, který je náš hlídač rovnováhy,“ doplňuje doktorka. „Motání hlavy může způsobit i zánět, nádor, léky nebo klasicky dehydratace.“

Závrať (ilustrační foto)

Co vědět, než jdete k lékaři

Pacient je nejdůležitějším zdrojem informací, protože lékaře nasměruje. Veďte si proto tzv. příznakový deník a pozorujte:

  • Jestli máte pocit otáčení, houpání, zatmění nebo spíš pocit, že padáte dozadu.
  • Jestli máte pocit celkového zeslábnutí nebo je vám na zvracení.
  • Jestli si vašeho stavu všimnou druzí lidé. To znamená, jestli třeba zblednete, kmitaly vám u toho oči, jestli vás to táhne do nějaké strany a podobně.
  • Co tomu předcházelo, například bolest hlavy, hučení nebo tlak v uších, jízda na kolotoči.
  • Kterým směrem se vám hlava točí.

Jako první zajděte k praktickému lékaři, který vás dle vašich příznaků pošle na ORL, neurologii nebo oční. Pokud se však nepotvrdí žádný problém a nelze stanovit jasnou diagnózu, může se jednat i o psychogenní příčinu. Nebraňte se proto zajít k psychiatrovi nebo psychologovi. Jen tak lze pracovat na odstranění nepříjemného motání.

Co pomáhá

„U stárnoucího mozku se do centra rovnováhy vylučují různé kousíčky, které mohou vést k tomu, že závrať vzniká. Tady může pomoct rehabilitace. U periferní závratě zkuste zrakovou fixaci: Uděláte si z rukou rourku a díváte se na jedno místo. Tím si zúžíte zrakové pole, a odstíníte tak ostatní rušivé věci,“ radí doktorka Cajthamlová.

Pokud jsou příčinou hyperventilační ataky a člověk až omdlívá, pomáhají dechová cvičení, případně psychoterapie a léky. Hlava se může točit také od krční páteře, v tomto případě pomáhá rehabilitace.

Měli bychom zpozornět, když se závratě často opakují? Může se hlava motat i stářím? Poslechněte si rady Kateřiny Cajthamlové v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio