Každá naše lahev je jedinečná. Ovoce proměňujeme na umělecké dílo, říká o výrobě cidre Jáchym Kliment

30. květen 2022, aktualizováno

Ochutnali jste někdy cider (sajdr), alkoholický nápoj z jablek? A víte, že existuje taky cidre (sídr)? Rozdíl není jen ve výslovnosti. Druhému jmenovanému, který dozrává v lahvi (cider jde do lahve už hotový), čímž vzniká jeho přirozené perlení a jehož výroba má původ ve Francii, se původně ve Všenorech, dnes v Dobřichovicích u Prahy věnuje Jáchym Kliment. Vystudovaný fotograf, který má rád obě své profese, nás provedl jabloňovým sadem i výrobnou.

„Cidre vyrábíme z čerstvého moštu metodou dlouhé fermentace, která trvá 9 až 18 měsíců. Cidre je nefiltrovaný, bez pasterizace a jakéhokoli doslazení. Díky přírodnímu způsobu zpracování a původu jablek nese náš cidre od ročníku 2012 značku BIO certifikace.

Jablka pocházejí ze čtyř sadů v jižních, středních a severních Čechách

Používáme staré české odrůdy a také vybrané vzácné odrůdy na cidre z Čech i ze zahraničí. Obhospodařujeme plochu přes 18 hektarů sadů a udržujeme více než 120 odrůd jabloní. Jablka pocházejí ze čtyř sadů v jižních, středních a severních Čechách.

Čerstvý mošt lisujeme během sezóny po dobu 2 až 3 měsíců podle dozrávajících odrůd. Jablečnou drť ponecháme několik hodin oxidovat v kádích, pak ji lisujeme na horizontálním lisu a vylisovaný mošt přetáčíme do kvasných nádrží.

Náš cidre si zachovává přírodní cukry díky samočištění. To je zásadní proces, při kterém dochází k odkalování moštu. Fermentace je spontánní, divokými kvasinkami, a probíhá bez použití jakékoli formy síry nebo jiných přísad.

Cidre udržujeme v sudech a tancích při pomalé fermentaci od podzimu po dobu až roku a půl. Do lahví ho stáčíme jako tiché víno. Nesytíme oxidem uhličitým, fermentace není ukončená. Přírodní perlivost vznikne zráním v lahvích na kalech, ve sklepě. To trvá až několik let.

Na vzniku cidru se podílí celá naše rodina. Od sběru jablek až po psaní řádků na webu,“ popsal Jáchym Kliment.

Jakou úlohu při výrobě hraje Jáchymova babička? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio