Kde uniknete ve středních Čechách před vedrem? Například v Koněpruských jeskyních

11. srpen 2015

Meteorologové předpovídají další tropické dny. Přesto ve Středočeském kraji existují místa, kam byste si i v těchto dnech měli vzít něco teplejšího na sebe. Teploměry tam ukazují často méně než 20 stupňů Celsia.

Např. mělnické podzemí navštíví denně zhruba 60 lidí. Teplota je tam 14 stupňů. Prohlídky vedou k nejširší studni v Česku, která je přístupná pouze 150 metrů dlouhou podzemní chodbou. Tyto chodby vznikaly nejspíš od konce 13. století a jsou v hloubce zhruba 8 až 10 metrů pod povrchem okolo náměstí. Chlad využívali lidé pro skladování třeba piva a vína.

A pokud se vypravíte třeba do Hornického muzea v Příbrami, kde se těžilo stříbro, tam je teplotní rozdíl je opravdu velký. V bývalém dole je pouze kolem osmi stupňů. Nejčastěji chodí teď v létě na prohlídky rodiny s dětmi. Jejich součástí je totiž i jízda hornickým vláčkem, fárání důlním výtahem a sjezd do dolu po skluzavce. Muzeum navštíví průměrně během léta denně 500 lidí. Stříbro se těžilo také v Kutné hoře. Tamní Muzeum stříbra je vůbec nejnavštěvovanějším muzeum v kraji a ročně do něj míří kolem stovky tisíc lidí.

Zchladit se můžete i v Koněpruských jeskyních na Berounsku, kde je v těchto dnech kolem 11 stupňů Celsia. Chodby měří asi dva kilometry, což je nejvíc v celém Česku. Podíváte se tam do dvou ze tří pater. Nejdřív ale musíte zdolat 478 schodů.

autoři: Soňa Jindrová , fir
Spustit audio