Když Dan Mikušík kosí trávu, připomíná to balet. Kosit umí také stylem hokejistů z NHL

21. červen 2023

Počítačový expert Dan Mikušík a jeho žena Markéta před 20 lety koupili zchátralou roubenou chalupu ve Skryjích na Berounsku. Statek postupně budují tak, aby byli co nejvíce soběstační. Co se při tom naučili, teď předávají dalším zájemcům.

Jak nasadit kosu na kosiště? Co je to kozlík a čemu se říká babka? Jaký brousek použít? Co dělat, aby při práci nebolela záda? Je lepší kosit nízko nebo vysoko? A kdy je ideální doba na kosení? To jsou jen některé otázky, které nezkušené sekáče trávy napadnou. Dan Mikušík o kosení trávy dokáže mluvit zábavně celé hodiny. Od roku 2010 vždy koncem jara pořádá kurzy kosení. Díky mnohaletým zkušenostem může zájemcům ukázat, jak kosit efektivně, zdravě a s radostí.

„Máme kosy běžné, které slouží pro sekání zahrady a relativně nerovný terén, a ty se liší velikostí od 60 do 90 centimetrů. Potom máme kosu náletovou, to je kosa, kterou se dají sekat příkopy a třeba stonky, které jsou až 1 a půl centimetrů tlusté,“ vysvětluje Dan Mikušík. „Můžeme mít také kosy pro perfektně rovné anglické trávníky a také závodní kosy, které jsou většinou delší a mají trochu jiný tvar.“

Začátečníkům, kteří sledovali Danovu přednášku v rámci Selských slavností sečení sena v Hudlicích, poradil s výběrem vhodného vybavení. Ukázal jim, jak nastavit a seřídit kosu. Nejzajímavější částí byla praktická ukázka sekání. Dan Mikušík totiž dokáže sekat dlouhými a ladnými záběry kosou, které trochu připomínají tanec mezi stébly trávy a přitom se ani nezadýchá. Inspirací pro tento styl jsou prý bojová umění jako karate nebo tai chi. Každý region má svůj styl kosení, a tak se kraj od kraje liší nejen vybavení, ale také držení kosy a pohyb sekáčů.

A co je pro úspěšné kosení nejdůležitější? Podle Dana to je naklepávání a ostření kosy. Zajímá vás, co je to meditativní kosení? A v čem spočívá styl NHL? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio