Klára a Pavel Šinkovi do Klučova vrátili tradici vinařství

11. březen 2022

Klára a Pavel Šinkovi se přistěhovali do Klučova u Českého Brodu z jižní Moravy. Brzy zjistili, že se nachází v místě dávné vinařské tradice. Pavel Šinka je z rodiny vinařů a rozhodl se rodinné zkušenosti přenést do středních Čech. Společně založili rodinné Vinařství Klučov.

Klára a Pavel Šinkovi se přistěhovali do Klučova u Českého Brodu v roce 2012. V novém bydlišti se jim líbilo a brzy se jim narodila druhá dcera Helenka. Dnes je ještě příliš malá na to, aby pomáhala v rodinné firmě, ale starší Zuzanka už má na starosti prodeje ve vinném stánku, kde si během procházky kolem vinic a bývalého slovanského hradiště můžete v sezoně dopřát skleničku kvalitního vína.

S trochou nadsázky stánek Šinkovi pojmenovali jako „nevinný“. Ale v létě v něm víno teče proudem….) Šinkovi totiž v Klučově obnovili dávnou tradici vinařství a v roce 2017 založili rodinné Vinařství Klučov.

Obnovená tradice, na kterou místní zapomněli

Nejznámější vinařské oblasti jsou dnes samozřejmě na jižní Moravě a v oblasti středních Čech na Mělníku a v Kutné Hoře. Ovšem za Karla IV. se vinice ve středních Čechách zakládaly na mnoha místec

Průřez půdy, který je umístěn přímo ve vinném sklípku

h dnešního Středočeského kraje a Klučov nebyl výjimkou.

Ostatně ve středních Čechách se víno velmi pravděpodobně pěstovalo už v době, kdy na tomto území pobývali Keltové. Půda v okolí Klučova je pro vinařství ideální. Pokud si jí blíže prohlédnete, má lehce začervenalou barvu. Vinařská tradice proto byla v Klučově po mnoho staletí, ale v polovině 19. st. místní vinařství z mnoha důvodů zaniklo. Až do chvíle, než se do Klučova přistěhovali Šinkovi. První vysazené hlavy vinné révy za domem ukázaly, že vinařství tu má díky složení půdy budoucnost i v současnosti.

Jak to celé začalo

Příběh rodiny Šinků potvrzuje, že životní náhody jsou někdy spíše osudem, než pouhou „náhodou“. Klučov si vybrali díky jeho blízkosti od Prahy i kvůli hezkému domku, který si koupili.

Byl to ale pro ně kraj úplně neznámý. Snažili se ho proto více poznat. Mají rádi tradice, jsou rádi ve společnosti přátel a trochu se jim stýskalo po západu slunce nad dozrávající vinicí na jižní Moravě. Jaké bylo jejich překvapení, když některé jižní svahy vinice začínaly připomínat a některé ulice byly i podle vinic pojmenovány.

Šinkovi začali postupně objevovat dávnou a dnes již zapomenutou velkou tradici vinařství Klučova a v Pavlovi se začal rozeznívat jeho původ. Pochází totiž ze známé vinařské oblasti Šatov u Znojma a celá jeho širší rodina včetně rodičů ve vinařství pracuje. Z nápadu na výsadbu několika hlav vinohradu za domem se vyklubaly plány na vybudování vinařství. Malého, ale se vším, co k tomu patří.

První bylo veltlínské zelené přivezené z Moravy

První vinici vysadili v roce 2017 a téhož roku začali budovat i vinné sklepy. Na svých třech vinících mají Šinkovi vysazeno 12 odrůd vína a dokáží tak chuťově uspokojit všechny zájemce. V nabídce jsou tak vína suchá i sladká, více či méně aromatická.

Některé hlavy vinné révy jsou dovezené z Mělníka, některé z jižní Moravy nebo ze zahraničí. Výrobna je zcela moderně vybavená a najdete tu na 20 vinných tanků. Ačkoliv Pavel Šinka má v „krvi“ vinařskou tradici z Moravy, jejich víno je skutečně originální díky jedinečné středočeské půdě i celkově odlišnému podnebí. Ochutnat tak můžete i „Pálavu“, která roste ve středočeském Klučově.

Rodinný podnik vyžaduje nasazení celé rodiny

Ve vinařství pracuje celá rodina tak, jak to je možné. S prodejem pomáhá i šestnáctiletá dcera, ale na stálý úvazek ve vinařství funguje zatím pouze Klára Šinková, která má na starosti management i chod celého podniku.

Ve vinném sklípku najdete i kopii klučovského meče z 6. st. před naším letopočtem, který byl v Klučově naleze při archeologickém výzkumu

O výrobu vína a všeho, co s vínem přímo souvisí, se stará Pavel. Občas mu doma s nadsázkou říkají „víkendový traktorista“. Je totiž ještě stále zaměstnán v Praze, kam denně dojíždí. Rodinný duch i společné nadšení je ale cítit na každém kroku. Srdce zákazníků si získávají i sympatické etikety na lahvích vín. Shodou okolností totiž v Klučově žije i akademická malířka Galina Miklínová, autorka knih o „Lichožroutech“. Stala se rodinnou přítelkyní Šinků a podařilo se jí vystihnout náměty z jejich rodinného života, které jsou na každé etiketě velmi vtipně vykresleny.

Šinkovi si velmi cení místní středočeské historie

V Klučově bylo velmi významné slovanské hradiště a ještě před tím tu žili i Keltové. Do svého loga si proto zvolili meč ze 6 st. před naším letopočtem, který zde byl objeven při archeologickém výzkumu. Ve vinném sklípku najdete ve vitríně nejen jeho kopii, ale v jeho blízkosti i velmi zajímavě řešený průřez místní půdou. Dosvědčuje, že právě zdejší vinná réva má od přírody vše, co ke svému růstu potřebuje.

Dnes Šinkovi dokončují poslední stavební práce ve vinařství, které si díky jedinečným vínům i domácí atmosféře získává četné příznivce. Pro své klienty totiž nabízí nejen prostorný vinný sklípek s posezením, možnost soukromého skladování vín, ale pro vášnivé vinaře i apartmány k ubytováním a při popíjení vína skutečnou rodinnou atmosféru.

Spustit audio

Související