Komplikace se žlučníkem nepodceňujte a zjistěte, jaká jídla vám dělají potíže. Podrážděný žlučník může souviset také se stresem

15. prosinec 2021

Problémy se žlučníkem mohou být rodová dispozice, ale nejčastěji souvisí s přejídáním nebo se stresem. Následky stresu se sice mohou projevovat mnoha způsoby, ale často negativně ovlivňují právě zažívání. Při podrážděném žlučníku se pak cítíte těžce a nafouknutě. Nejčastěji se tyto problémy objevují po jídle, které je příliš mastné a těžké, ale nemusí to být pravidlem.

Následky stresu často negativně ovlivňují zažívání. Podle dispozic pak lidé mají problémy se žaludkem nebo se žlučníkem, podle toho, který orgán je citlivější. Při potížích se žlučníkem se pak cítíte těžce a velmi naplněně až nafouknutě. Mohou se objevit bolesti v pravém podžebří a neklid. A to po jídle nebo i na lačno.

Jak se stravovat, abychom se potížím se žlučníkem vyhnuli?

Nejčastěji se tyto problémy objevují po jídle, které je příliš mastné a těžké, ale nemusí to být pravidlem. Někdo může být citlivý na konkrétní pokrmy – žlučník se pak podráždí třeba kapustou nebo kedlubnou. Žlučníku rozhodně ulevíme, pokud budeme jíst často menší porce lehčích jídel.

Při potížích je rozhodně na místě navštívit svého praktického lékaře. Ještě před tím se ale snažte zjistit, po jakém konkrétním jídle míváte problémy. Určitě se vás na to bude ptát. Může to být právě vrozená citlivost na konkrétní druh zeleniny nebo masa. Přitom někomu jinému může vadit právě jakýkoliv mastný pokrm. Lékař vás pošle na laboratorní vyšetření a na ultrazvuk, kde se zjistí, jak se žlučník chová a co v něm je.

Kamenolom, bahno, bláto

Nemusí jít hned o nejhorší možné varianty onemocnění. Ve žlučníku může být pouze „bahno“ nebo „bláto“, z kterého ale mohou vypadávat drobné krystalky, které se postupně slepí do kamínků.Při potížích se může vyšetřením zjistit, že už máte ve žlučníku menších kamenů více a nebo je žlučník již vyplněn jedním velkým kamenem.

Může se také objevit zánět žlučníkové stěny, který je kromě bolesti a typických potíží provázen i teplotou. V tom případě se na sonu ukáže tzv. „porcelánový“ žlučník, kdy do zesílené stěny žlučníku vypadávají vápenaté soli a usazují se v ní. Žlučník ztrácí svojí funkci, není pružný, a když sníte jídlo, které je potřeba více zpracovat, není schopen se dostatečně smrštit, aby vypudil dostatek žluči do dvanácterníku a pomohl trávit.

Problémy se žlučníkem řešte zavčas

Léčba záleží na tom, jak je žlučník postižen. Pokud jsou v něm drobné kamínky, mohou vycestovat do střeva a odejít. Pokud se jedná už o větší kamínek, může způsobit problémy tím, že žlučovodem neprojde ven nebo uvízne ve vývodné úzké papile, která ústí do dvanácterníku.

Problém je, že tato papila tvoří navíc i stejný vývod pro slinivku. Pak je nebezpečí, že při této komplikaci žluč nateče i do slinivky, kde způsobí velké komplikace. Je tedy namístě dělat vše pro to, abychom problémy nenechali dojít až do tohoto stadia.

Operace jako poslední řešení

Na podporu žlučníku existují různé čaje a medikamenty, které uvolňují ztuhlé hladké svaly žlučovodu. Je ale nutné držet dietu a především dávat pozor na to, co jíte. Především je nutné se důrazně vyhýbat pokrmům, které vám působí problémy.

Pokud cítíte v oblasti žlučníku ostrou bolest, která nepřechází ani po podpůrných lécích, na nic nečekejte a volejte záchrannou službu. Výše popsané vážné komplikace vyžadují rychlé řešení. Problémy se žlučníkem rozhodně nebagatelizujte a při opakovaných potížích navštivte svého praktického lékaře.

Spustit audio

Související