Koncentrační tábor Hradištko měl horší pověst než Buchenwald

Hrůzy období druhé světové války připomíná jen kámen z apelplatzu z Flossenbürgu. Koncentrační tábor v obci Hradištko přitom nebyl pouze lokální pobočkou bavorského lágru. Vězni vykonávali otrocké práce, nemocní byli vražděni a vyšel odtud i transport smrti.

Posledním pozůstatkem tábora pro několik stovek vězňů je dřevěná chatka. „Je to jediná budova, která dnes stojí. Takhle vypadaly všechny, jen byly větší. Tady sídlil doktor. Říkalo se tomu marodka,“ ukazuje do zahrady v chatové osadě místní knihovnice Lucie Hašková.

Pamětníci vymírají, a tak se Lucie Hašková snaží, aby lidé na hrůzy druhé světové války nezapomněli. Některé vězně nebo alespoň jejich potomky vypátrala až ve Francii. Vězni byli využíváni na otrocké práce ve výcvikovém prostoru, který vznikl mezi Sázavou a Vltavou. „Budovali ubytovny nebo střelnici, která je asi dva kilometry odsud,“ říká Lucie Hašková.

Kvůli výcvikovému prostoru SS došlo k vystěhování tří měst a desítek obcí. Zabrány byly i trampské osady. O domov přišlo více než 30 tisíc lidí. Někteří z nich se neměli po válce kam vrátit. Jejich domovy byly rozstřílené.

Další zajímavosti ze stoleté historie naší republiky najdete na webových stránkách http://www.slavime100let.cz.

Spustit audio