Krásu brouků Křivoklátska představuje nová výstava v rakovnickém muzeu

13. březen 2022 08:00

Brouci Křivoklátska nejen na fotografii. Tak se jmenuje výstava, kterou můžete vidět aktuálně v Muzeu T.G.M. v Rakovníku, konkrétně v Petrovcově výstavní síni. Podíleli se na ní Entomologický klub Dapsa a fotograf Milan Lovětínský, který se už několik let věnuje makrofotografii. A právě na jeho fotografiích uvidíte brouky v obrovských velikostech. Zjistíte tak například, jak úplně ti nejmenší broučči ve skutečnosti vypadají.

Brouci Křivoklátska nejen na fotografii je výstava Milana Lovětínského a místního Entomologického klubu Dapsa, který zastupují Miroslav Zýka a Miroslav Polcar.

Milan Lovětínský se věnuje makrofotografii od roku 2015 a v současné době preferuje v tisku velký formát 90x60cm. Několik těchto velkoformátových fotografií můžete na výstavě shlédnout. Oblíbenou Milanovou skupinou jsou brouci, zejména ti s „nosem“, tedy nosatci, nosatčíci, zobonosky či větevníčci.

Výstava Brouci Křivoklátska nejen na fotografii

Neformální rakovnický Entomologický klub Dapsa vznikl v roce 2018 a jeho hlavní činností jsou inventarizační průzkumy brouků na území CHKO Křivoklátsko ve spolupráci a za podpory Správy CHKO. Snaží se také o popularizaci amatérské entomologie mezi veřejností.

Makrofotografie přibližují krásu mnohdy malých druhů brouků způsobem, jež lidské oko nedokáže zachytit. Na výstavě jsou zachyceny jak druhy běžné, tak i vzácné, na které laik v přírodě v podstatě nenarazí. Fotografie odhalují detaily broučího těla, jako je například ochlupení či tečkování.

Brouky na fotografiích mohou návštěvníci s jejich skutečnou velikostí konfrontovat v jedné z entomologických krabic se sbírkovým materiálem, které jsou umístěny ve vitrínách. V dalších krabicích pak mohou vidět jak brouky běžné, tak i vzácné, ohrožené současnou činností člověka.

Výstava Brouci Křivoklátska nejen na fotografii
autor: JMys | zdroj: Muzeu T.G.M. Rakovník
Spustit audio