Labský kaňon je nejkrásnější z vyhlídky Belvedér, která stojí 130 metrů nad Labem

6. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Americký Grand Canyon má v Národním parku České Švýcarsko menšího bratříčka. A úplně nejkrásnější pohled do Labského kaňonu je z místa jménem Belveder, které dělá svému názvu skutečně čest. Z italštiny převzatý termín „belveder“ označuje totiž vyhlídku nebo rozhlednu.

Historie Belvederu je poměrně dlouhá. Skalní terasu nechali na vyhlídku upravit už na přelomu 18. a 19. století tehdejší majitelé panství Clary-Aldringenové z nedalekého zámku v Bynovci. Ještě dnes jsou tu patrné zbytky sala terreny se znakem tohoto šlechtického rodu. Clary-Aldringenové zde pořádali hudební slavnosti. V roce 1791 bynovecký zámek vyhořel a Aldringenové o vyhlídku ztratili zájem. Zato ji objevili turisté.

Hudební slavnosti se na ní dnes už nekonají, ale vyhlídka je stále stejně krásná a romantická jako před 200 lety. A pokud si návštěvník chce dopřát „panskou“ cestu, může pro výstup zvolit bývalou, čtyři kilometry dlouhou kočárovou cestu, která vede od zámku v Bynovci až na Belveder. Dnes je značená jako červená turistická stezka.

Dolní Žleb

Samotná vyhlídka se nachází ve výšce 130 metrů nad hladinou řeky Labe. Obhlédnout z ní můžete Labský kaňon, který kandiduje na zápis na seznam UNESCO. Otevře se výhled na Dolní Žleb s posledním úvazovým přívozem před státní hranicí i pohled na stolové hory v sousedním Německu.

Vyhlídka je přístupná celoročně a je jen na vás, kterou cestu zvolíte. Znalci místní krajiny doporučují jít od Hřenska údolím Suché Kamenice. Jde prý o jedno z nejkouzelnějších a nejfotogeničtějších míst Českého Švýcarska.

Spustit audio