Magda Nohejlová: Bez krve to nejde

14. červen 2012

S primářkou oddělení hematologie a transfuzní služby Oblastní nemocnice Příbram MUDr. Magdou Nohejlovou jsme si povídali o důležitosti dárcovství krve.

Povídali jsme si o tom, proč je darovaná krev tolik potřebná. Probírali jsme, kteří lidé se mohou stát dárci krve. Hovořili jsme i o důvodech, proč lidé nemohou svou krev darovat. A povídali jsme si o tom, v jakém režimu dárcovství krve probíhá.

Krev hraje v současné medicíně nezastupitelnou roli. Nelze ji uměle vyrobit. Bez darované krve se lékaři neobejdou při ošetřování těžkých úrazů, léčbě otrav nebo řadě operací.

Dále jsou na ni celoživotně odkázáni mimo jiné lidé léčení umělou ledvinou nebo pacienti se zhoubnými nemocemi krve. S rozvojem léčebných metod roste i potřeba krve získávané od dárců.

V průměru dostane každý občan za svůj život 4x krevní transfúzi a 12x preparát vyrobený z krve!

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku 18 až 65 let. Ženy mohou darovat krev třikrát ročně, muži čtyřikrát. Kromě krve lze darovat také krevní složky - destičky nebo plazmu.

Tradičně je 14. červen připomínán jako Světový den dárců krve. Vzdát tím hold obětavým jedincům, jejichž zásluhou jsou často zachráněny lidské životy, byla společná myšlenka Světové zdravotnické organizace (WHO), Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Mezinárodní federace dárců krve a Mezinárodní společnosti transfúzního lékařství.

Ústředním heslem tohoto dne je „Krev je dar pro život. Děkujeme“.

Český červený kříž uděluje jako výraz poděkování a morálního ocenění bezpříspěvkovým dárcům krve medaile prof. Janského - bronzovou za 10, stříbrnou za 20 a zlatou za 40 odběrů, mnohonásobní dárci jsou oceňováni Zlatým křížem I., II. a III. stupně za 80, 120 a 160 bezpříspěvkových odběrů.

Spustit audio