Magdalena Dostálová: Nezralí lidé myslí především na sebe

31. květen 2013

S psycholožkou a psychoterapeutkou PhDr. Magdalenou Dostálovou jsme mluvili o zralosti člověka.

Povídali jsme si o tom, jak probíhá zrání osobnosti člověka. Zaměřili jsme se na to, jak se projevuje zralost a nezralost ve vztazích. Věnovali jsme se způsobům řešení těchto problémů.

Podle psychologů mají lidé hledat „správnou“ cestu životem, snažit se jednat správně a milovat. Láska znamená i pochopení druhého. Spolupráce, pomoc druhému a sebeobětování mají vyšší hodnotu než egocentrické získávání vlastních výhod.

Zrání člověka má čtyři stádia

Čím je člověk zralejší, tím je schopen více přemýšlet o potřebách svého protějšku. Podle významného českého psychologa profesora Jaro Křivohlavého má zrání osobnosti čtyři stádia. V prvním stadiu jedinec přijímá vše, co potřebuje, z vnějších sociálních zdrojů.

Problémy ve vztahu (ilustrační foto)

Cílem všeho, co se s ním děje, je on sám. Ve druhém stádiu zůstává zaměřenost na sebe, ale jedinec se osamostatňuje. Charakterizuje ho snaha o relativní nezávislost na druhých. Sílu a moc objevuje v sobě, staví se na své „vlastní nohy“.

Ve třetím stádiu se objevuje nová oblast cílů. Objevuje i lidi kolem sebe. Chápe je však jako ty, s nimiž se má srovnávat a měřit. S druhým člověkem má zápasit, přemoci ho a zvítězit. Ve čtvrtém stádiu zrání si jedinec začne uvědomovat, že soupeřivým vztahem se nedá vše vyřešit, že existuje i spolupráce.

Zralý člověk lépe chápe vztah „já a ty“

Zralý člověk dochází k závěru, že může čerpat ze širších než jen vlastních zdrojů a že má také vlastní činností do těchto společenských zdrojů přispívat. Toto stádium charakterizuje radikální změna přístupu k druhému člověku. Místo „já“ nebo „ty“ nastupuje vztah „já a ty“, „my“ jako jednotka vyšší řádu.

Marta a Marco pověsili zámeček v červnu na počátku svého vztahu

Lidé v různých stádiích svého zrání mají různé představy o cílech svého snažení, a tím i odlišné sféry hodnot. Hodnoty jsou významné pro člověka ve čtvrtém stádiu, mohou být bezcenné nebo směšné pro člověka ve stádiu nižším.

Zdroj informací: kniha Manželská terapie (prof. Stanislav Kratochvíl)

Spustit audio