Majitel krásného hlasu Radek Žalud má rád dobré jídlo, dobrý humor, ale především dobrou muziku. Zpíval i před belgickým králem

22. květen 2023, aktualizováno

V hitparádě Českého rozhlasu Česká dvanáctka několik týdnů bodovala píseň Za svitu loučí. Její interpret, Radek Žalud, absolvent Konzervatoře Jana Deyla, vystudoval kromě klasického zpěvu i hru na akordeon. Zúčastnil se mezinárodních mistrovských pěveckých kurzů Antonia Carangela či Petera Dvorského. Je ladičem klavírů, poskytovatelem kompenzačních pomůcek pro nevidomé a školitelem v jejich používání. Ale především zpěvákem.

Při vystoupení

Radek o sobě píše: „Jelikož jsem se narodil předčasně, musel jsem do inkubátoru, odkud jsem si přinesl nejen zachráněný život, ale i totální slepotu. Tenhle handicap mi ale nikdy nepřekážel v tom, abych žil plnohodnotný a celkem radostný život. Díky svým rodičům jsem si užil naprosto fantastické dětství. Zacházeli se mnou tak, jako kdybych žádný handicap neměl, a to bylo dobře. Snažili se mi zpříjemnit dětství, jak to jen šlo, a chtěli mi dopřát co nejvíc z toho, co si mohou plnými doušky vychutnat zdravé děti. Učil jsem se jezdit na kole, dokonce i autem. Jelikož taťka je truhlář, strávil jsem s ním hodně času v dílně a prostě jsem žil tak, že jsem ani neměl čas přemýšlet o tom, že nevidím. Bylo mi to celkem jedno. Nebyl důvod, proč se tím zabývat a zbytečně nad tím hořekovat."

Nedávno Radek reprezentoval Českou republiku v mezinárodní pěvecké soutěži Low Vision Song Contest 2023.

Spustit audio