Manželka se synem jela z Mariupolu do Prahy sedm dní, říká 35letý mariupolský rodák Igor Smagliy

21. duben 2022

Když 24. února napadlo Rusko Ukrajinu, byl Igor Smagliy zrovna v Indii. 35letý ředitel několika ukrajinských poboček světového vzdělávacího střediska IT Step tam otevíral novou školu.

Počítačová akademie měla ještě před válkou po celém světě na 160 škol, od základních až po vysoké. Z toho na Ukrajině a v Rusku zhruba 60. Teď jich zbylo 106. V Rusku je museli zavřít kvůli uvaleným sankcím, na Ukrajině z bezpečnostních důvodů. Největší pobočku v Mariupolu, do které chodilo 1500 studentů, srovnala ruská armáda se zemí. O druhé škole ve městě nemají dosud žádné informace.

Vybombardovaný Mariupol

„Zemřelo tam několik našich kolegů. O některých stále nemáme žádné informace. Mariupol je totiž bez signálu, bez internetu… ale hlavně bez jídla, vody, elektřiny, tepla…,“ popisuje se slzami v očích Igor Smagliy a dodává: „Když vypukla válka, byla moje žena i se synem v Mariupolu. Asi po 14 dnech bojů se vydali na cestu. Odletět už nemohli, tak se vydali vlakem. Ta cesta do Prahy ale trvala sedm dní.“

Vlak totiž několik hodin jel, ale pak zase několik hodin stál. Kvůli sirénám a neutuchající střelbě. Paní Smagliy cestovala se synem nejprve na západní Ukrajinu, následně do polské Varšavy a z ní do Prahy. Po příjezdu do české metropole popisovala dění v Mariupolu: „Lidé tam nemají co jíst, ani pít. Pijí vodu z louží, okapů, roztávají si sníh. Přes měsíc neměli možnost se vysprchovat, v krytech se začaly šířit nemoci, nejsou tam žádné léky, toalety jsou na ulici… Když ale vyjdete ven z krytu, riskujete život. Kdykoliv totiž může přiletět další bomba.“

Igor Smagliy je přesvědčený, že se zničené školy v Mariupolu znovu postaví. Samotné město je ale natolik zničené, že by se podle něj mělo postavit někde vedle úplně nové. „Po vypuknutí války se ostatní pobočky po celém světě semkly a okamžitě začaly organizovat humanitární pomoc. Ukrajinským kolegům a studentům nabídly např. ubytování, počítače a pokračování výuky on-line. Jsme jedna obrovská světová rodina,“ říká Igor Smagliy.

Spustit audio