Marcela Škábová: Šok ve vztahu po prázdninách? Vyrovnat se s ním trvá tři týdny

18. září 2013

S psycholožkou a ředitelkou Centra psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje v Rakovníku PhDr. Marcelou Škábovou jsme mluvili o tom, co mohou lidé po letních dovolených řešit ve svých vztazích.

Povídali jsme si o tom, jaký vliv může mít společná dovolená na vztah i stabilitu celé rodiny. Probírali jsme, které karamboly mohou lidé řešit. Věnovali jsme se tomu, co jim může pomoci vše lépe zvládnout.

Letní měsíce, prázdninový čas sebou přinášejí většině z nás několik dní či týdnů dovolené, na kterou se velmi těšíme a plánujeme ji s velkým předstihem. Dovolená je podle většiny z nás „výletem za hranice všedních dnů“.

Vztah není zárukou stejné představy o dovolené

O dovolené má každý z nás určité představy, které mohou být ovlivněny věkem, osobnostním založením, potřebami, zkušenostmi, možnostmi a v neposlední řadě i financemi, které můžeme na dovolenou uvolnit. Vztah dvou lidí není automatickou zárukou shodných představ o trávení dovolené.

dovolená u moře - léto - mořská hvězdice

Závěr léta bývá pro mnohé páry i rodiny velmi atraktivní z hlediska stability počasí ale i finančních podmínek cestovních kanceláří. Zejména bezdětné páry, rodiny s malými dětmi i senioři využívají možnosti odjet na dovolenou v květnu, červnu nebo v září a říjnu.

Jeden chce hory, druhý touží po moři

Někdy už samotné plánování dovolené přináší spory do vztahu a celé rodiny. Odlišné mohou být i představy o způsobu nebo místě strávení dovolenkového času. Pokud nedojde k přijetí společného rozhodnutí, může se vnitřní nesouhlas projevit v průběhu dovolené např. bojkotováním aktivit, hádkami, vytvářením napětí. V takovém případě dovolená rozhodně nepřinese žádoucí odpočinek.

Alpy, krávy

Většina párů a rodin v průběhu běžného roku obtížně hledá možnost delšího společně stráveného času. Jednotliví členové rodin mají své pracovní aktivity, určité povinnosti, které musí naplnit, volnočasové individuální aktivity a okruh svých přátel.

Dovolená ve znamení „abychom si to spolu užili“

Dovolená bývá často příležitostí, aby byli partneři nebo rodina jenom spolu. Někdy to může být velmi vítaný a žádoucí prostor pro to, „abychom si to spolu užili“, ale také se kvůli uzavřenému vztahovému prostoru může objevit mnohem větší „tření“. Z toho těsného kontaktu, na který jsou v průběhu roku jednotliví členové rodiny, vztahu zvyklí, mohou vznikat konflikty.

Rodinná dovolená (ilustrační foto)

Psycholožka Marcela Škábová k tomu říká: „Někdy se na naše poradenské pracoviště v září obracejí klienti s tím, že si na dovolené uvědomili, že spolu s partnerem v tak těsném spojení neumějí být a chtějí pro vztah něco v tomto smyslu udělat.“

A pokračuje: „Někdy je špatně strávená dovolená tou pověstnou „poslední kapkou, která pak naplní »pohár trpělivosti«. Může se i vyhrotit neuspokojivý vztah a po prázdninách partneři řeší rozchod či jiné další komplikace. Může totiž dojít k uvědomění si dlouho odkládaných problémů, zamlčovaných neshod a rozporů.“

Následky letních dobrodružství

Prázdninový či dovolenkový pobyt mimo domov může přinést i navázání nových přátelství a nových vztahů.

Zamilovaní (ilustrační foto)

Marcela Škábová popisuje, s čím se ještě lidé mohou potýkat: „Někdy na naše pracoviště přicházejí klienti řešit problémy, které mohou souviset s navázáním prázdninových lásek, jednorázových erotických zážitků, které pak naruší stávající partnerství. Dnes už nebývá tak časté odhalení nežádoucího těhotenství v září či říjnu jako následek nechráněné letní milostné epizody. Na druhou stranu někdo může prožívat i zklamání, bolest z rozpadlého čerstvě navázaného milostného vztahu.“

Dovolenou lidé tráví i na stavbě svého domova

Někdy se ale stává, že využíváme dovolenou na překonání nějaké nemoci, na dohánění domácích prací, které jsme v průběhu pracovního roku nestihli nebo např. na stavbu bytu, rodinného domu.

stavební materiál

Pro někoho je ideální dovolená tzv. pracovní dovolená ve stejném oboru činnosti ale i v odlišném oboru činnosti. Je vhodné si ale pamatovat, že i po takové dovolené bude naše tělo a mysl potřebovat regeneraci.

S poprázdninovým šokem může pomoci i odborník

„Návrat do pravidelného režimu běžného roku může být v některých rodinách značně náročný a bude trvat několik týdnů, než se vše zase zaběhne do přijatelné podoby. V takových případech je dobré, pokud máte možnost probrat svoji situaci v neutrálním a bezpečném prostředí s odborníky. Můžete rychleji nalézt uspokojivé řešení,“ uzavírá Marcela Škábová.

autoři: Alima Martinová , Marcela Škábová
Spustit audio