Marie Jansová je Petr Urban v sukních

3. březen 2020

Mladičká kreslířka Marie Jansová, studentka střední školy pro zrakově postižené z Roztok u Prahy, kreslí vtipy a komiksy. Nevyhýbá se černému humoru, ilustrovala knihu, každý rok vydává ilustrovaný kalendář, je autorkou pivní etikety.  Je jí šestnáct a má jen zbytky zraku. I přesto kreslí. Ráda a dobře.

Marušku baví karikatury. Občas, třeba ve škole, vytvoří i nějaký ten portrét. „Stejně z toho je nakonec spíš karikatura,“ směje se. Kreslí taky komiksy. Témata pro příběhy prý nachází přímo v rodině. „Zdrojem témat jsou hlášky dědy, mamky a ségry. Ti tři se hledali, až se našli,“ říká Maruška. Ačkoli vidí jen na jedno oko a špatně na blízko, z jejích kreseb byste to nepoznali. Velkým vzorem je pro Marii Petr Urban. O jeho existenci se ale dozvěděla až poté, co její babička, při pohledu na pár Maruščiných kreseb prohlásila: „Ty kreslíš jako Urban.“

Pivní etiketa, na kterou nakreslila komiks

Vtipné a trefné ilustrace Marie Jansové se objevují na různých místech. Ilustrovala knihu, školní časopis, kalendáře, tvoří příběhy, nabádající malé děti ke slušnému chování. Je autorkou komiksu na pivní etiketě jednoho malého pivovaru.

V roce 2017 se stala vítězkou Zlatého oříšku, soutěže talentovaných dětí. Ocenění si odnesla i z různých malířských soutěží. Svou tvorbu vystavovala například v pražské kavárně Bílá vrána. Získává i školní ocenění a pochvaly, neustále něco tvoří a vymýšlí. Maruška je nejen talentovaná, ale taky prima dívka. Stejně jako celá rodina.

Spustit audio