Marie Prokšová má ve sbírce přes 3 tisíce miniatur parfémů, žádný z nich ale nikdy neotevřela

24. leden 2022, aktualizováno

Flakonky mají neuvěřitelné tvary, barvy, zdobení, jsou to takřka umělecká díla. Najdete tu uzávěry v podobě ženských aktů, královských korun, přírodních motivů: květin, zvířat, motýlů. Zaujmou i flakony tvaru stavebních prvků (antické sloupy, prvky z chrámu Sagrada Família v Barceloně) nebo kabelek a svetrů.

„Myslím, že neotevřené parfémky mají větší cenu,“ říká paní Marie, která shromažďuje také zajímavosti o parfémech, o jejich historii, výrobě, složení, příběhy vzniku názvů. Všechny položky ve sbírce eviduje prostřednictvím počítačového programu.

Flakonky parfémů jsou taková malá umělecká díla

Otevíráme první z několika vitrín v pražském bytě a paní Marie vypráví: „Tato vůně se jmenovala Champagne, ovšem francouzští vinaři se vzbouřili, protestovali a výrobce vůně musel název změnit. O dalším parfému jsem se dočetla, že majitel parfumérské firmy s manželkou si vsadili na koně, který dostih vyhrál, a pojmenovali po něm parfém. Nebo tento parfém, když ho poprvé uvedli na trh, někdy v roce 1960, flakonky se na malých padáčcích snášely nad Paříží. Reklamní akce se prý vyplatila.“

Ve sbírce jsou flakonky neuvěřitelných tvarů, barev, zdobení

Ručně vyrobené parfémky z ostrova Aruba v Karibiku, to jsou kousky pocházející z nejvzdálenější země. Na světě existuje v současnosti asi 15 tisíc miniatur parfémů. Takové množství paní Marie pro svou sbírku nezíská, co si budeme povídat, je to koníček finančně náročný. A tak si novinky prohlíží alespoň v katalogu, který si pravidelně objednává.

Marie Prokšová je členkou Klubu sběratelů kuriozit. Sbírá také novoročenky, má jich přes 10 tisíc, propisovací tužky s logem nebo přívěsky ke klíčům.

Které miniatury parfémů se mohou stát módním doplňkem? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio