Martina Šrýtrová z Přepeř na Mladoboleslavsku, milovnice skla, barev, světla a užitého designu, dělá lehané sklo

8. duben 2024

Martina už pětadvacet let pracuje v mladoboleslavské automobilce, ale jejím koníčkem je sklo. Před 15 lety začala vytvářet mozaiky a poté se pustila do fusingu. Technologie starověké, v dnešní době znovu objevované a získávající moderní rozměr.

Výraz fusing je převzatý z angličtiny a vyjadřuje proces fúze čili splynutí, v tomto případě vrstev a kusů skla. V češtině se tato technika označuje jako spékané sklo nebo také lehané sklo.

„Podstatou je skládání a vrstvení připravených kousků skla k sobě a jejich následné tavení na teploty pohybující se kolem 800°C. To se děje ve fusingové peci podobné jako jsou ty na výpal keramiky. Dojde tak ke spojení skel, doslova jejich spečení, splynutí. Proto spékané sklo.

Tavená hmota se spojuje v nových barevných kombinacích a tvarech, aby se po řízeném chladnutí stala zcela novou formou designových objektů. Polotovary se pak ještě dále mohou tvarovat pomocí fusingových forem, do kterých si sklo doslova lehne a vytvaruje se podle nich. Proto lehané sklo.

Obdivuji užité umění, to starodávné i moderní, a fusing je technologií, která dokáže funkci a design výrobku velmi elegantně i moderně naplnit. Fúzované neboli spékané sklo je úžasný materiál, poskytující nekonečné technické výzvy a kreativní možnosti. Pokaždé si užívám chvíle údivu a okouzlení při dalším otevření pece, kdy objevuji nový výsledek na mé tvořivé cestě se sklem,“ říká Martina Šrýtrová.

Sleněné mozaiky se speciálním akcentem

Mozaika je původně technika starověkého orientu a antiky, kdy se jako kamenná používala k výzdobě podlah a později i dalších architektonických prvků. V současnosti zná většina z nás mozaiku spíše jako druh obkladu do koupelen, kuchyní a podobně. Dnešní umělecké mozaikářství má však díky možnostem použití široké škály materiálů ještě rozsáhlejší rozměr.

„Osobně se zaměřuji na mozaiky z plochého barevného skla, které mě jako materiál baví nejvíc. Hlavně pro širokou škálu barev, jejich bezkonkurenční jas, možnosti využití průsvitnosti či neprůhlednosti zejména u vitrážové mozaiky a také speciálních efektů dichroických a iridizovaných skel. Používám i další materiály jako je keramika, porcelán, přírodní kameny, nalezené předměty a podobně. Velmi ráda kombinuji fusingové prvky vkládáním do skleněné mozaiky, která tím získává další rozměr a speciální akcent,“ dodává Martina Šrýtrová.

Tvoří pod značkou MIMOOSA. Název vznikl prolnutím dvou významů. „Dílem po drobné přesmyčce z mé dlouholeté přezdívky a dílem díky tomu, že celkem přiléhavě vystihuje stav mého tvůrčího přístupu. Jsem docela rebelka, mám ráda odlišnost a nevšednost a jsem tedy tak trochu mimo. Mimo hlavní módní proudy, zažitá pravidla, prostě mimo osu. Nebo se o to alespoň snažím.“

Pomocí pily na sklo s diamantovou strunou Martina prořezává okraje taveného skla, vzniklá dekorace připomíná okraje lišejníků nebo meandrující řeky. „Je to můj autorský designový prvek, který jsem nazvala skleněné meandry.“

Martina Šrýtrová vyrábí také šperky, papírová přání se skleněnou dekorací a mnoho dalšího. Přijďte se podívat na její výstavu autorského skla, konat se bude od 22.4. do 20.5. v Café Svět na Komenského náměstí v Mladé Boleslavi.

Spustit audio