Masový boršč

Sychravé počasí vybízí k přípravě hutných polévek, které zahřejí i zaženou hlad. V úterním Apetýtu vás naučíme masový boršč.

Budete potřebovat:

  • 300 g hovězího zadního masa
  • 1 cibuli
  • 5 lístků bobkového listu
  • 10 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 300 g vepřového masa
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 červenou řepu
  • 300 g kořenové zeleniny (asi 2 mrkve, 1 petržel a 1/4 celeru)
  • 3 brambory
  • 1 kvalitní klobásu
  • 1 konzervu rajčatového protlaku
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • zelené bylinky (petrželka, kopr)
  • ocet, sůl

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na malé kostky a vložíme spolu s pokrájenou cibulí, bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením do dvou litrů studené vody.
  2. Vaříme do poloměkka (asi 1,5 hodiny), pak přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a vaříme dál (cca půl hodiny).
  3. Mezitím si oloupeme červenou řepu, kořenovou zeleninu a brambory. Vše nakrájíme na kostičky či proužky.
  4. K masu jako první dáme kysané zelí a nakrájenou červenou řepu. Kdybychom neměli řepu čerstvou, ale předvařenou, dáme ji až naposledy.
  5. Asi po 20 minutách přihodíme i pokrájenou kořenovou zeleninu a brambory.
  6. Vše dovaříme doměkka.
  7. Nakonec přidáme na plátky nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Dochutíme octem a solí.
  8. Těsně před podáváním ozdobíme zakysanou smetanou a zelenými bylinkami.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.