Michal Křižka o vlivu kávy na zdraví

2. duben 2012

S baristou Michalem Křižkou jsme hovořili o vlivu kávy na zdraví člověka.

Povídali jsme si o tom, jaké látky káva obsahuje, které z nich mají na zdraví člověka pozitivní vliv. Mluvili jsme podrobně i o tom, jak na člověka působí kofein v kávě a jaké množství kávy je pro člověka přiměřené.

Nejznámější látkou v kávě je kofein. Tento nápoj ale obsahuje širší spektrum látek, které lidskému organismu prospívají. Jde například o antioxidanty, polyfenoly a vlákninu, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka.

Podle vědeckých odhadů může káva dodávat až 70 % antioxidantů, které člověk přijímá v potravě. Tyto látky mají mimo jiné pozitivní vliv na kardiovaskulární systém člověka.

Vliv kávy a její konzumace na lidský organismus je dlouhou dobu předmětem nejrůznějších odborných studií. Její účinky zkoumají specializované týmy odborníků na celém světě. Podle výsledků řady studií, působí přiměřená konzumace kávy například jako prevence proti určitým typům onemocnění.

Vědci a lékaři však zároveň upozorňují, že její účinky se u každého z nás projevují zcela individuálně. Při posuzování otázek prospěšnosti či škodlivosti kávy by tak mělo být zohledněno více důležitých faktorů. K nim patří zdravotní stav konzumenta, kolik šálků denně vypije nebo z jakého druhu kávy se nápoj připravuje.

autoři: Alima Martinová , Michal Křižka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.