Mloci versus lidé. Na prknech příbramského divadla se odehrává soudní spor mezi civilizací a přírodou

27. únor 2024 17:00

Karel Čapek napsal román Válka s mloky téměř před sto lety. Některé problémy, na které ve svém díle upozorňoval, ze společnosti ale nezmizely. Hru na motivy románu nastudovala se souborem příbramského divadla režisérka Hana Marvanová. Chce v ní mimo jiné upozornit na aktuálnost a nadčasovost díla známého spisovatele. Více v reportáži Natalie Máchové.

Antiutopický román s prvky sci-fi Karla Čapka z roku 1936 pojednává o střetu lidské civilizace s civilizací mloků. V době svého vydání měl mimo jiné upozornit na nebezpečí sílícího fašismu.

Válka s mloky v provedení Divadla A. Dvořáka v Příbrami

V příbramské inscenaci zprvu dobrodružný příběh přechází do soudní síně, kde se diváci stanou svědky soudního procesu Mloci versus Lidé. Kdo vyhraje? Kdo má pravdu? Najde se někdo, kdo bude za lidský druh ještě ochoten bojovat?

„Jde o zábavný, lehce kafkovský kabaret,“ říká režisérka Hana Marvanová.

Ve hře vystupuje sedm herců příbramského divadla: Martin Holzknecht, Eliška Nejedlá, Lukáš Typlt, Helena Lapčíková, Kryštof Grygar, Václav Rašilov a nová posila příbramského souboru Matěj Polák. Většina z nich se představuje hned v několika rolích. Scénu doplňují ještě „mločci“ v podání příbramských studentů Moniky Podlenové, Kristýny Stachové, Hany Černovské, Mikuláše Jobeka a Petra Daňhy.

Inscenaci Válka s mloky na motivy známého románu Karla Čapka napsal Patrik Boušek. Jeho dramatizace se v Divadle A. Dvořáka v Příbrami dočkala svého úplně prvního uvedení. Režie nového představení se ujala režisérka Hana Marvanová. O výpravu inscenace se postaralo duo výtvarníků, Linda Holubová o kostými a Michal Spratek o scénu. Vše doplňuje hudba Martina Čarného a Jakuba Drahoráda.

autoři: Natalie Máchová , JMys | zdroj: Divadlo A. Dvořáka v Příbrami
Spustit audio