Mlýnek z Víru v Novém Městě na Moravě se točí už více než 70 let

4. červen 2014
Česko – země neznámá

Na dvoře Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě stojí zajímavé zařízení. Vypadá trochu jako dřevěný pohyblivý betlém, ale betlém to není. Spousta postaviček představuje obyčejné lidi z Novoměstska při jejich každodenních radostech a starostech.

Vodní mlýnek začal už ve čtyřicátých letech minulého století vyrábět pro své děti Vincenc Navrátil z vesničky Vír na Žďársku. Mlýnek se tedy zpočátku točil na potoce ve Víru. Časem s vyráběním figurek pomáhal otci i Vincencův syn. „Ten mlýnek byl tak krásný a měl takový úspěch, až nakonec získal svůj domov tady u nás,“ říká Jitka Svojanovská z Horáckého muzea.

Celý mlýnek je dlouhý asi tři metry a postaviček jsou na něm desítky. Od dětského kolotoče přes kováře, pijany v hospodě, cvičence s činkami nebo tančící dvojici po manželský pár, kdy žena muže vychovává paličkou na maso. A vše se hýbe. „Největší úspěch má toaleta, u které se otvírají dvířka. Uvnitř sedí pán a probíhá tam běžný děj. Stáli u toho tady i Američani a byli nadšení. Myslím, že to byl největší zážitek ze všeho, co tady zažili,“ říká s úsměvem Jitka Svojanovská.

Vodní mlýnek najdete na dvoře muzea. Je krytý stříškou

Letos nově plují v nádrži s vodou živé ryby. „Měli jsme trošku obavy, co s nimi udělá, když se ten mlýnek zapne. Jim se to ale evidentně líbí, mají se dobře,“ dodává Jitka Svojanovská a ukazuje do vody na karase obecného a karase zlatého.

Sezóna mlýnku z Víru začíná v květnu. Pracovníci Horáckého muzea ho zapínají každou půlhodinu a celou hodinu. Více informací najdete na jejich internetových stránkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.