Modelář Petr Hájek propadal z fyziky i z chemie. Teď jeho dílna připomíná laboratoř

8. březen 2023

Znát ho můžete z pořadu České televize Hobby naší doby. Modelář Petr Hájek využije každý šroubek. Na policích jeho dílny leží starý telefon, víko z Remosky i počítačové ventilátory. Barvy si míchá sám a na modely dává dvouletou záruku.

K modelářství Petra Hájka přivedla v 7 letech maminka, která mu ukazovala, jak se dělají papírové modely podle časopisu ABC. Později ho od modelování odrazovala s tím, že se má raději jít učit, protože modelářství ho neuživí. V tom se ale mýlila. Petr Hájek vytváří modely všeho druhu více než 30 let a jeho miniaturní středověká města a plány bitev obdivují návštěvníci mnoha zámků a muzeí. Celý život si v práci hraje.

Petr Hájek staví domy pro soukromá modelová kolejiště, spolupracuje s filmaři i s šermířskou skupinou Páni z Kolína. Zrestauroval modely lodí pro Národní technické muzeum. Další lodní model uvidíte na zámku v Bučovicích, v kolínském muzeu má v expozici dioráma bitvy u Kolína, jeho model obce i kostela je k vidění ve Farním muzeu Kondrac a další propracované modely uvidíte i v Kouřimi.

Model Half moon pro zámek Bučovice

Největší vášní Petra Hájka jsou ale modely lodí. Mnohé z nich teď leží na policích v obývacím pokoji. Jsou už trochu zaprášené. „Modely lodí na rádio to je můj velký koníček, ale mám problém s tím, že jsem spíš stavěč než jezdič,“ směje se Petr Hájek. Dokončený model, který svítí, kouří a střílí, vezme párkrát na rybník, potom ho však přestane bavit a skončí na polici. Výhodou je, že každá zakázka je jiná, a tak se nadšený modelář při práci nikdy nenudí.

Proč Petr Hájek vyráběl žraloka v životní velikosti? A zuřil někdy nad hotovým modelem? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.