Moderní metoda jemného císařského řezu je v rakovnické nemocnici stále žádanější

14. červen 2024

Nemocnice v Rakovníku je jednou z prvních v České republice, která na svém gynekologicko - porodnickém oddělení zavedla techniku jemného císařského řezu. Tato moderní metoda je velmi šetrná k rodičkám a novorozencům a tatínkům umožňuje být na sále i během operace.

Vedoucí lékařka porodního sálu, MUDr. Tereza Zobalová

O novou šetrnou metodu jemného císařského řezu je mezi nastávajícími rodiči stále větší zájem. Primář rakovnické nemocnice Radek Poláček proto hledal možnosti, kde v zahraničí získat znalosti a inspiraci. Velkou oporu našel přímo u vedoucí lékařky porodního sálu, MUDr. Terezy Zobalové. Aby o této moderní porodnické technice získala více informací, absolvovala v loňském roce stáž v renomované berlínské klinice Charité.

Od ledna už rakovnická nemocnice, jako jedna z prvních v České republice, metodu jemného císařského řezu běžně provádí.

Ve většině nemocnic jen jako standardní operace

Jak se císařský řez v Rakovníku prováděl dříve? Tak jako ve většině jiných nemocnic. Nastávající maminka nastupuje do nemocnice den před operací a po celou dobu je v nemocnici sama. Po narození s dítětem téměř nepřijde do kontaktu. Miminko vidí poprvé až po delší chvíli. Ihned po narození je totiž odneseno k pediatrovi na pooperační ošetření.

Ve většině nemocnic jsou navíc matky po císařském řezu 24 hodin na oddělení JIP, kam jim miminko vozí sestry většinou pouze na kojení. Tatínek navíc u operace být nemůže. První kontakt mezi matkou a dítětem je velmi omezený a maminky často trpí tím, že své dítě nemají u sebe.

Průběh operace jemného císařského řezu

Moderní technika jemného císařského řezu vše mění. Oba rodiče jsou v kontaktu s miminkem po celou dobu průběhu operace. Maminka má u sebe miminko ihned po narození ještě před ošetřením a miminko pak zůstává společně s rodiči na nadstandardním pokoji. K žádné separaci nedochází a to je pro maminky a novorozence velmi podstatné. Rodiče tak příchod svého potomka mohou prožívat stejně jako klasický porod.

Ačkoliv na první pohled vše vypadá jednoduše a přirozeně, zavedení této moderní porodnické techniky vyžadovalo v rámci nemocnice intenzivní mezioborovou spolupráci, především gynekologicko - porodnického oddělení s ARO a s pediatrií. Bylo nutné vymyslet způsob, jak zachovat sterilitu na operačním sále i při nových šetrnějších podmínkách pro nastávající rodiče a miminko. Dalším problémem bylo nastavení pravidel, kdy je možné tuto techniku nastávajícím rodičům nabídnout a v jakých situacích nikoliv. Do operačního sálu se také pořizovalo vybavení, které jemný císařský řez umožňuje. A především bylo nutné naučit samotnou operační techniku.

Hlavní úlohu má operatér

Pro operatéra je technika jemného císařského řezu v mnohém jiná. Když rozřízne děložní stěnu, miminko nasměruje obličejem k mamince, aby viděla jeho první grimasy i nádech během vyjmutí z dělohy. Zároveň anesteziologové v tuto chvíli snižují plentu, která po dobu operace zachovává sterilitu. Rodiče tak společně vidí na miminko v nejcitlivějším okamžiku jeho narození.

Vypadá to jednoduše, ale bylo nutné na vše připravit také samotné rodiče. A z operačního sálu vytvořit místo, které by navodilo pocit relaxace. O příjemnou atmosféru se tu stará tichá relaxační hudba. Spokojenost rodičů je veliká a tuto novinku velmi kladně hodnotí. Jde o první kontakt s miminkem, který je pro další budování vztahu mezi rodiči a dítětem velmi důležitý. První okamžiky, kdy dítě spatří světlo světa a má kontakt s maminkou, ovlivňují celý jeho život.

Spustit audio