Musíte vyhodnotit, kdy už zbraň použít. Na to neexistuje žádný návod, radí strážníkům jejich trenér zápasník Tomáš Peleška

24. září 2023 10:00

Bývalý elitní policista a nynější zápasník Tomáš Peleška cvičí nově strážníky v Kladně. Sportovec s přezdívkou Robocop je připravuje na speciální zákroky, při kterých je nutné zneškodnit ozbrojeného člověka nebo se účinně bránit proti skupině lidí. Na jednom tréninku natáčel reportér Radek Duchoň.

Instruktor Tomáš Peleška právě učí osmnáct strážníků efektivně manipulovat se zbraní. „Musíte vyhodnotit, kdy už zbraň použít. To je faktor, který je, a na to žádný návod neexistuje, “ radí účastníkům výcviku instruktor.

K výuce patří i to, jak ropoznat trestný čin od přestupku. Hlavní je ale fyzická příprava.

„U strážníků městský policie jsem se zaměřil především na to, aby se samozřejmě uměli v první řadě dobře prát a uměli si zpacifikovat lidi. Na taktiku, kontroly osob, kontroly vozidel, pohybu v budovách. Zaměřuju se především na problémové lidi, agresivní lidi, tedy na to, čemu se vlastně policie, i státní, poměrně dost vyhejbaj. A samozřejmě tam implementuju to, co se skutečně děje: napadení s nožem a napadení skupinou agresivních cizincůi, kde je komunikační bariéra,“ vysvětluje Peleška.

Trénink kladenských strážníků

Trénink v kulisách městské čtvrti

Instruktoru Peleškovi pomáhá s výcvikem kladenský strážník Josef Rejda. Na starosti má i taktiku. Třeba právě na cvičišti, v obrovském hangáru bývalé Hutě Poldi, kde je připravená i zmenšenina městské čtvrti.

„Tak jsou to kulisy, které slouží k tomu, aby zde mohli strážníci nacvičovat vstupy do objektu nebo ochranu při střelbě. Je tady spousta možností, jak krytí, tak ale bohužel i únikových cest,“ popisuje Rejda.

Ředitel městské policie Michal Strieborný uvedl, že jeho podřízení cvičí pravidelně. „Já chci, aby byli fyzicky připravení, tak jim proto vytvářím veškerý podmínky. Takže u mě zaměstnanec musí hodinu denně projít buďto posilovnou, kterou máme, nebo naší úplně novou tělocvičnou. Někteří strážníci dělají Krav magu, někteří boxují, jiní dělají karate, záleží na nich. A vloni jsme vybudovali nové workoutové hřiště.“

Strážníci v Kladně mají 124 tabulkových míst, neobsazené je jen jedno. Lidé jejich řady neopouští i kvůli dobrým platovým podmínkám, které jsou mnohdy lepší než 20 km vzdálené Praze.

autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio