O stavbě kasin v Chrášťanech rozhodnou místní obyvatelé v referendu. Bude se konat 14. června

17. květen 2024 11:00

Zastupitelé Chrášťan schválili 16. května vypsání referenda ohledně hazardu. Lidé se tak vyjádří, zda má vedení obce udělat veškeré možné kroky k zákazu hazardu v obci. Referendum bude 14. června.

Vedení obce s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. Obec by tím od provozovatelů kasin získala desítky milionů korun, třeba na obnovu ulic a podobně. Někteří místní se obávají snížení kvality života v obci, kriminality i možného snížení hodnoty nemovitostí.

Po dubnovém jednání zastupitelů řekl novinářům manažer společnosti CEC Praha Star Casino Miloslav Bohůnek, že do doby, než bude známý výsledek referenda, společnost zastaví veškeré investice.

Čtěte také

Starosta Pavel Hrdlička na jednání 16. května řekl, že právní zástupce Chrášťan už informoval provozovatele kasin o nadcházejícím referendu a vyzval je k maximálnímu omezení případných investic, aby tím nezvyšovaly případné škody. "Obě firmy jsou o tom informovány písemně," dodal.

"Pokud by referendum bylo platné, samozřejmě budeme respektovat to, jakým způsobem se občané vyjádří," řekl v dubnu Bohůnek.

Podle starosty nejsou ve smlouvách o spolupráci konkrétně určené sankce pro případ, že by kasina nakonec v Chrášťanech nemohla fungovat, a ani je nelze zatím odhadovat. Firmy vynaložily podle starosty náklady například na uzavření nájmu objektů.

Čtěte také

Návrh na vyhlášení podal přípravný výbor referenda, tedy občané obce. Vypsání referenda podpořilo přibližně 300 lidí. Chrášťany mají kolem 1200 obyvatel. Podle zákona o místním referendu je k jeho vypsání v obci do 3000 obyvatel potřeba podpis alespoň 30 procent oprávněných voličů.

Při minulém jednání zastupitelů starosta řekl, že přímo zastupitelé referendum vyhlásit nemohou, protože to je podle právního rozboru v rozporu s uzavřenou smlouvou o spolupráci. V ní se vedení obce zavázalo k tomu, že v Chrášťanech nebude schválena závazná vyhláška o zákazu hazardu. Zastupitelé dnes vzali na vědomí požadavek části občanů na schválení vyhlášky o regulaci provozu hazardních her. Rozhodovat pak budou na základě výsledků referenda.

autoři: Natalie Máchová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio