Muzeum krkonošských řemesel v Poniklé ukazuje vše od mlátičky po vánoční ozdoby

22. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Soukromé muzeum manželů Pičmanových se nachází v horní části malebné krkonošské obce Poniklé. Nad návsí stojí chrám sv. Jakuba, odtud je to kousek do muzea. Nad hřbitovem vítá návštěvníky Krakonoš, který stráží bývalou stodolu a její přístavbu, kde sídlí Muzeum krkonošských řemesel.

Muzeum své první návštěvníky uvítalo 12. prosince 1999 vernisáží vánoční výstavy. Nová část v přístavbě zahájila provoz 25. července 2004 u příležitosti oslav 650 let Poniklé.

Předměty vystavené v muzeu pocházejí převážně z Poniklé a okolí. Kolik jich přesně je, netuší ani sama Jana Pičmanová. Počet větších kousků odhaduje na více než tisícovku. Snadnější, i když také velmi bohatý, je výčet řemesel, kterým se v muzeu věnují: zemědělství, zpracování lnu, truhlářství a tesařství, sklářství, výroba másla, pohostinství, ševcovina, nechybí stará farní místnost, dětský koutek, krajky, kočárky, móda první republiky a další nádherné věci, které Pičmanovi uchránili před zkázou.

Čtěte také

Přízemí je věnované především zemědělství. Vévodí mu mlátička obilí, ale najde se tu řada speciálních a většinou i těžko rozpoznatelných strojů jako třeba primitivní secí stroj na principu luku či stroj na výrobu povřísel na svazování obilí.

V patře vévodí jedné části výstavy řemesla typická pro Krkonoše - zpracování lnu, tkalcovství a šití. Tím se místní před vznikem textilních továren zabývali ve svých chalupách a podle Jany Pičmanové snad bylo pro lidi příjemnější být doma u stavu, než se v závějích trmácet desítky kilometrů do fabriky.

Krkonošský foukaný ptáček

Poniklá je známá také sklářskou výrobou. Vyráběli se tu a ještě stále vyrábějí perličky, korálky a vánoční ozdoby. Místní ovládali i foukání nezvykle lehkých a černých korálků ze skla zvaného hyalit, naposledy s ním ale pracovali v půlce 19. století. Zdejší řemeslníci dokázali zhotovit nádherné foukané vánoční ozdoby. Typičtí jsou pro Krkonoše foukaní ptáčci. Pro inspiraci se chodí do muzea dívat třeba i výrobci skleněných knoflíků.

Muzeum krkonošských řemesel

V další části muzea najdete hospůdku, kterých v Poniklé bývalo za první republiky třináct. Všichni se uživili, protože ke každé patřilo i nějaké řemeslo. Od řeznictví přes obchůdek po zemědělství. Zajímavá je expozice truhlářství či drátenictví, které zastupuje harrachovský dráteník Ladislav Šlechta. Pastvou zvláště pro ženské oči jsou krajky, hračky a kočárky na galerii.

V Muzeu krkonošských řemesel si každý najde to své. Prohlídka trvá minimálně hodinu, otevřeno je po celý rok, základní prohlídkové časy jsou v 10 a ve 14 hodin. Menší skupinky od pěti osob si mohou domluvit na místě i jiný čas a větší skupiny je lepší objednat telefonicky předem. V muzeu se netopí, na zimní prohlídku se proto dobře oblečte.

Spustit audio