Muzeum v Jezernici ukazuje, jak se žilo na Lipensku v dobách našich babiček

24. listopad 2016
Česko – země neznámá

Nenápadný dům v centru Jezernice na Přerovsku v Olomouckém kraji je známý zejména díky poště v přízemí. Turisty však láká spíš první patro této budovy, které obývá jezernické muzeum. To představuje historii obce v artefaktech připomínajících obydlí i práci našich předků.

Počátky muzea v Jezernici sahají do roku 2014, kdy byla expozice otevřena při příležitosti dožínek místní akční skupiny Moravská brána. Na tom by nebylo nic divného, pokud by existence muzea nebyla dílem několika nadšenců z obce. Ti sice s podporou místní samosprávy, ovšem bez finančních injekcí, vybudovali expozici představující život místních lidí v minulosti.

Mezi hlavní tvůrce muzea patří manželé Helena a Antonín Jemelkovi a také Milada Kotíková.
„K vytvoření expozice nás ponoukla naše vnučka, když se nás s manželkou zeptala, co jsme dělali, když jsme jako mladí přišli ze školy. Odpověděl jsem jí, že jsme zgryňali po širokém okolí, protože, kdybychom zůstali doma, čekala by nás práce. Vnučka ale nevěděla, co to znamená. Netušila, že jsme prolezli kdejakou stodolu, zahradu i humna a věděli jsme, kde se co šustlo. A tak jsme se rozhodli představit nejen jí, ale i všem, co budou mít zájem, jak se v Jezernici žilo před sto lety,“ vysvětluje Antonín Jemelka. I proto dostala muzejní expozici podtitul „Co všechno odvál čas“.

Exponáty hledali zakladatelé muzea doma nebo po známých. Milada Kotíková pochází z mlynářské rodiny, ve které se ledacos dochovalo, a navíc jako dlouholetá pracovnice muzea Komenského v Přerově věděla, jak se podobné expozice tvoří.

Oltářík z jezernického mlýna

Život našich předků v jedné místnosti

Díky ochotě místních obyvatel se tak podařilo vybudovat v jediné místnosti expozici připomínající domácnost starých Jezerničáků. Od vstupu do domu s kropenkou, kde se každý, kdo přicházel v míru, musel pokřižovat, přes kuchyni, kde se odehrávala většina života celé rodiny, až po parádní světnici, kam se zase chodívalo spíše výjimečně a ve sváteční dny.

Část expozice tvoří také artefakty připomínající řemeslníky a drobné výrobce, kteří ve vesnici pracovali, a nemůže samozřejmě chybět ani ukázka zemědělského nářadí, neboť i v Jezernici bylo zemědělství hlavním zdrojem obživy.

Kromě stálé expozice zde probíhají také sezónní výstavy. Letos v létě tu připomínali dějiny zdejšího kostela. V těchto dnech začíná pro změnu tradiční vánoční výstava a tu posléze vystřídají velikonoční artefakty.

Muzeum v Jezernici je po předchozí telefonické dohodě přístupné prakticky kdykoliv. Zastavují se zde nejen lidé z obce, ale i turisté, které do Jezernice jinak lákají hlavně zdejší unikátní železniční viadukty.

autor: kbz
Spustit audio