Na hradě Točník vás medvědí stezka dovede za místními medvědími puberťáky

21. říjen 2015
Česko – země neznámá

Hrad Točník na Berounsku ve Středočeském kraji je nejen proslavený coby sídlo krále Václava IV., ale je i častým cílem milovníků zvířat. Chovají tam totiž medvědy, kteří se už v dětství stali filmovými hvězdami. Účinkovali ve slavném filmu režiséra Václava Chaloupka Méďové na cestách.

Medvíďata se narodila 13. ledna 2013, a tak právě prožívají medvědí pubertu, která se od té lidské moc neliší. Mají stále hlad a hravou náladu. A samozřejmě vymýšlejí rošťárny. Agáta s Martinem jsou sourozenci, jsou stále spolu, mají se rádi a jsou vždy dobře naladění, což se projevuje i na jejich vztahu k lidem.

Je velmi pravděpodobné, že se po cestě kolem velkého výběhu stanete svědky mnoha medvědích zábav. Agáta s Martinem se nejraději koupou v bazénu, ale také běhají nebo lezou po stromech. A nesnášejí nudu, takže občas jen tak pro zábavu nějakou atrakci ve výběhu rozmontují a přidělají chovatelům práci. A opravovat kladinu na cvičení rovnováhy nebo houpačku přímo ve výběhu s medvědem za zády není nic jednoduchého.

Svačit nebo obědvat medvědy neuvidíte

Agáta a Martin jsou velmi živí, a přestože jsou přátelští, jsou pro chovatele při osobním kontaktu stále nebezpečnější, protože si chtějí hrát. Nově se proto Agáta i Martin učí docházet za krmením přímo do kotce, kde dostávají jídlo přes mříže. Nejraději mají syrová vajíčka, ovoce, zeleninu, jogurt s ovocem, ale také piškoty a především ryby.

Jako dezert jsou připravené koláčky a pečivo

Martin jí vajíčka nejraději celá na jednou skousnutí, Agáta je naopak vzorně vylizuje a nechává skořápky. Největší úspěch má ale vždy rybí zmrzlina ze zmražených tresek.

Spustit audio