Na kostele ve Svatém Poli zní opravené přes 400 let staré zvony

27. listopad 2017

Ve Svatém Poli u Dobříše na Příbramsku v neděli požehnal biskup Václav Malý dvěma opraveným zvonům. Na slavnostní mši v místním kostele se sešlo na 200 lidí.

„Taková příležitost se mi naskytne tak jednou až dvakrát do roka. Vždycky je to pěkné setkání, protože na tu slavnost přicházející nejen věřící, ale i další lidé z města, kde se žehnání koná,“ potvrdil biskup Václav Malý.

„Zvuk obou opravených zvonů je opravdu nádherný. A hlavně mne potěšilo to, že i místní lidé a obecní úřad na opravu přispěli,“ dodal místní farář Angelo Scarano.

V obci se uskutečnila sbírka na opravu zvonů. „ Sbírka probíhala ve dvou fázích. V té první jsme prodávali čokolády s vyobrazením zvonů a výtěžek šel na jejich opravu. To jsme vybrali asi 15 tisíc korun. Ve druhé fázi jsme obcházeli místní obyvatele i obyvatele z blízkého okolí a poprosili jsme je o příspěvek a to jsme vybrali částku v řádu desítek tisíc korun. Celkovou částku na opravu obou zvonů ještě nemáme vyčíslenou, předpokládám, že to bude asi 200 tisíc korun,“ říká místostarosta Svatého Pole Petr Kozohorský.

Nové zvony v kostele ve Svatém Poli
Nové zvony v kostele ve Svatém Poli
Spustit audio