Na pálení žáhy pomůžou antacida z lékárny. S přibývajícím věkem uberte porce

22. prosinec 2023

S vánočním přejídáním může souviset i pálení žáhy. Je to pálivý pocit za hrudní kostí. U zdravého člověka zaberou antacida, lidé s refluxní chorobou se musí víc hlídat a nevysazovat léky.

Pálení žáhy postihuje lidi s nadváhou nebo špatnými stravovacími návyky. Porucha se týká také kuřáků a těhotných žen. „Je to důsledek překyselení žaludku, které vzniká buď přejídáním, nebo naopak držením hladovek. I zdravého člověka může někdy pálit žáha. Tam pomáhá antacidum, které snižuje žaludeční kyselost a které koupíte v lékárně,“ říká Kateřina Cajthamlová.

S pálením žáhy je často spojována refluxní porucha. „Reflux vzniká vinou toho, že se oslabí dolní jícnový svěrač a žaludeční šťávy se vrací do jícnu. Lidé mohou pociťovat i nepříjemnou bolest mezi lopatkami,“ vysvětluje lékařka.

Rizika a nová metoda

„Pokud dochází k dlouhodobému dráždění sliznice jícnu kyselými šťávami, může dojít k zánětu jícnu, někdy až k tvorbě vředů a zúžení jícnu, protože se tento stav může hojit jizvičkami,“ vysvětluje gastroenteroložka Kateřina Košťálová.

„Další riziko chronického dráždění spočívá v tom, že může dojít ke změně sliznice jícnu. Říká se tomu Barrettův jícen, a to je bohužel předrakovinový stav. V tomto terénu může vzniknout karcinom jícnu, který může pacienta ohrozit na životě,“ říká gastroenteroložka.

Jako léčba fungují léky, které snižují kyselost žaludku, ale medicína se i v této oblasti dál vyvíjí. „Jedná se o tzv. stretta proceduru. Speciálně upravený katetr se endoskopicky zavede do jícnu a tam se aplikuje radiofrekvenční energie, která má za úkol stimulovat růst buněk hladké svaloviny jícnového svěrače. Přibližně za čtyři měsíce tam dojde k funkčnímu zbytnění a zpevnění svěrače, a tím pádem ke zmírnění refluxu,“ dává naději lékařka.

Co vyvolává pálení žáhy

  • Sladké
  • Kynuté
  • Mastné
  • Cibule i česnek ve větší míře
  • Stres
  • Alkohol
  • Věk

Co pomáhá

„S přibývajícím věkem uberte porce, většinou si tělo samo řekne. Pokud ho poslechnete, budete se cítit zase dobře,“ říká Kateřina Cajthamlová.

  • Mezi tučná jídla vkládejte něco odlehčujícího
  • Omezte kávu i kouření
  • Choďte na procházku, která pomůže jídlo posunout níž do správné polohy. Je to lepší než spát na vyvýšeném polštáři

Jak je to s citronem po ránu? Proč se říká, že když v těhotenství ženu pálí žáha, bude mít vlasaté dítě? Jaký vliv mají léky na reflux na peristaltiku střev? Poslechněte si v pořadu Vesele a zdravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.