Na zámku Lemberk uvidíte, jak šlechta slavila Vánoce. A ochutnáte cukroví ze starých receptů

12. prosinec 2014
Česko – země neznámá

Užít si kouzelnou předvánoční atmosféru a posunout se v čase třeba o sto let zpátky. To je možné během speciálních vánočních prohlídek zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí na Liberecku. O víkendu 13. a 14. prosince máte poslední příležitost.

Nazdobené stromečky, velký dřevěný betlém, jmelí, adventní věnec, vánoční cukroví, dobové dárky i prostřená štědrovečerní hodovní tabule. To všechno a ještě mnohem víc můžete vidět během adventních prohlídek na lemberském zámku nedaleko Liberce.

Dozvíte se například, jakou symboliku má vánočka nebo věnec se čtyřmi svíčkami, pomocí kterého lidé odpočítávají dny do Vánoc. Uvidíte bohatě nazdobený a prostřený stůl, na kterém nechybí pokrmy, které šlechta jedla o nejkrásnějších svátcích roku.

Salónek

V místnostech, kterými se při prohlídce prochází, to voní cukrovím i smrkovými větvičkami. Možná vás překvapí, že vám tu dají ochutnat cukroví čerstvě upečené, ovšem pozor – podle tradičního prastarého šlechtického receptu.

Zajímavé je prohlédnout si i věci, kterými se šlechta o Vánocích obdarovávala. Když byly děti hodné, dostávaly od Ježíška plyšové medvídky, porcelánové panenky a další hračky.

Pokud se na neobvyklou prohlídku lemberského zámku vydáte, určitě se nezapomeňte teple obléct. V interiérech zámku se teploty pohybují kolem nuly, tak ať si tu předvánoční pohodu můžete v klidu vychutnat.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.