Načerpejte energii na magickém vrchu Radeč

22. srpen 2014
Česko – země neznámá

Proč vlastně magický vrch? Podle mnohých lidí zabývajících se zemskými energetickými zónami je vrch Radeč na Rokycansku doslova nabitý energií. Doufejme, že pozitivní. To ale není jediný důvod, proč byste si tam měli udělat výlet. Ze skal na Radči je překrásný výhled a najdete tu i náznak středověkého, ve skále vytesaného hradu Mitrvald. A ještě jedna rarita stojí za zmínku hned v úvodu. Vede sem nejstarší turistická trasa v západních Čechách, vyznačená Klubem českých turistů už v roce 1889.

Ta Radeč nebo ten Radeč? Na tom se neshodnou ani místní, ani encyklopedie. V každém případě leží vrch Radeč nad vesničkou s názvem Lhota pod Radčem. Odtud se vydáte po červené turistické trase do příkrého stoupání. Vrchol Radče se totiž nachází ve výšce 721 metrů nad mořem.

Cestou nahoru se před vámi začnou objevovat skalní masivy a kamenná pole. Asi po kilometru dorazíte na náhorní planinku, kdysi první nádvoří hradu. Z geologického hlediska je Radeč nejvyšším bodem Křivoklátské vrchoviny. Území však podle některých odborníků připomíná svou skladbou nedaleké Brdy, a tak je Radeč někdy zmiňována jako jejich součást. Každopádně výhled odtud je na Zbirožsko a Křivoklátsko, České Středohoří a Krušné Hory.

Místo s nejsilnějším energetickým prouděním

Na nejvyšším skalním místě uvidíte nádherné vzory lišejníkem porostlých skal. Na skále je také červenobílá značka psaná tajuplným písmem. Údajně jde o označení místa s nejsilnějším energetickým prouděním. Můžete si tu tedy sednout a při kochání se nádhernou českou krajinou pod vámi načerpat energii spotřebovanou nejen výstupem na Radeč.

Skalní hrad Mitrvald zpustl už v 16. století

Částečně ve skalách byl už ve středověku, v roce 1343, vytesaný hrad Mitrvald. Dnes se mu také jednoduše říká Hrad na Radči. Moc se toho z něj sice nedochovalo, ale skalní stěny dávají tušit alespoň jeho půdorys. Bydlení tu muselo být i na středověké poměry dost nepohodlné, navíc tu chyběl zdroj vody. I proto byl hrad záhy opuštěný a zpustl už někdy v 16. století.

Do skály vytesané základy hradu Mitrvald

Pověsti a legendy

A co by to bylo za hrad a vrch, kdyby se k němu nevázaly pověsti a legendy. K Radči je jich celá řada. Jedna pověst například vypráví o chudobné ženě, jež se vydala na Velký pátek ke zřícenině hradu Mitrvald. Na místě odložila dítě a vstoupila do skály, která se před ní, jak už to tak na Velký pátek bývalo, otevřela. Nabrala si pokladu, co unesla. Když ale vyšla ven, dítě nenašla a zlato se změnilo v obyčejný koňský trus. Hamižná matka musela pak v modlitbách čekat celý dlouhý rok, až budou opět pašije. Své dítě naštěstí našla na místě, kde ho před rokem opustila. Tentokrát už vábení pokladu v otevřené skále odolala.

Na Radeč vede nejstarší turistická trasa v západních Čechách

Rozdělovník jedné z nejstarších turistických tras u nás

Tato trasa je pravděpodobně také jedna ze čtyř nejstarších na našem území vůbec. Červená turistická trasa sem prý přivádí turisty už od roku 1889. Vydat se na vrchol můžete buď z Holoubkova přes Těškov, nebo z druhé strany od Zbiroha přes Plískov a Lhotu pod Radčem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio