Naďa Nováková z Rakovnicka našla ve tmě a dešti nemocnou sousedku, která zabloudila. Získala za to cenu Ztracená pomněnka

16. červen 2023

Hrdinové nejsou jen ve filmu, ale žijí mezi námi. Naďa Nováková se vydala do lesa hledat ztracenou seniorku. Příběh se šťastným koncem se stal letos 1. dubna v Rynholci na Rakovnicku. Ošetřovatelka z ARO oddělení rakovnické nemocnice jako první Středočeška získala za obětavost ocenění Ztracená pomněnka.

„Syn přiběhl pro kolo s tím, že se jednomu pánovi ztratila manželka. On ho potkává, když chodí do školy, tak si s ním občas povídá u vrat. No, a tak dcera vyběhla, že si vezme druhé kolo a bude hledat taky,“ popisuje začátky dramatického pátrání Naďa Nováková. Ztracená seniorka trpěla schizofrenií a špatně se orientovala v terénu. V chladném počasí ji začaly hledat desítky hasičů a policistů. Přilétl i vrtulník s termovizí.

Začátkem dubna byla velká zima. „Představila jsem si v té situaci svoji maminku. Té je 71 let, a že bych byla šťastná, kdyby někdo také pomohl hledat, proto jsme vyrazili všichni,“ říká ošetřovatelka na ARO oddělení v rakovnické nemocnici.

Děti najezdily snad 20 kilometrů po okolí a Naďa se nejdřív vydala pěšky k nádraží. Potom začalo pršet, tak vzala auto a začala přemýšlet, kam se sousedka mohla vydat. Naďa se pustila zkratkou po rozbahněné cestě. Nahlížela do škarp v obavách, zda seniorka neuklouzla a nezranila se. Nakonec ztracenou sousedku našla, naložila ji do auta a odvezla zpět do Rynholce za manželem.

Obětavost, s jakou se Naďa a její rodina pustili do pátrání, je mimořádná. Pátrač Miloš Špecián z Policejního prezídia má totiž i jiné zkušenosti. Například když v sychravém počasí pátrali po pacientovi psychiatrické léčebny, který se v lehkém plášti a nemocničních gumových botách procházel po rušné karlovarské silnici. „Po silnicích jezdilo plno aut, kolem plno lidí, ale nikdo nebyl ochoten zatelefonovat. Až díky pátrací akce se z vrtulníku ten člověk našel.“

Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný Pomněnkový den, připadá na 25. května. Právě tento den se v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy šestiletý chlapec, který přes rozsáhlé pátrání nebyl nikdy nalezen. Každý rok se v České republice ztratí asi 3 tisíce lidí. Velkou pomoc při pátrání přináší často zapojení dobrovolníků a široké veřejnosti. Ocenění Ztracená pomněnka dostávají ti, kterým nejsou lhostejné problémy ostatních a obětavě pomohou vypátrat dítě, dospělého či seniora.

Ztracená pomněnka je projekt Slavia pojišťovny a Policie ČR, který se věnuje pátrání po ztracených lidech. Předchozí dva držitelé Ztracené pomněnky pomohli najít malé dítě v lese a mladou dívku, která napsala dopis na rozloučenou a utekla z domova. „Ztracenou pomněnkou chceme poukázat na to, že hrdinové nejsou jen ve filmech a počítačových hrách, ale že jsou to obyčejní lidé,“ vysvětluje generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser.

Spustit audio