Nebeský fotograf Jiří Jiroušek se na svět dívá z leteckého mopedu. Záložní padák zatím naštěstí použít nemusel

23. březen 2022

Nebeský fotograf Jiří Jiroušek se létání věnuje už téměř 30 let. Na leteckém mopedu kroužil i nad Saharou, nejraději ale fotí v Čechách. Na svých výpravách se neobejde bez rukavic a sedmi vrstev oblečení. Na leteckém mopedu bývá velká zima, a tak po celý rok mrzne.

Jiří Jiroušek zdědil lásku k fotografování po svém tátovi a dědečkovi. Pochází z turistické rodiny, kde se fotoaparát používal jako zápisník na výlety. V roce 1994 začal létat na motorovém paraglidu. Letecké fotografie tak nevznikají za oknem letadla v pohodlí a teple, ale za mnohem dobrodružnějších okolností.

Nebeský fotograf Jirka Jiroušek zná nejkrásnější místa středních Čech z ptačí perspektivy

„Křídlo je hadrové, proto tomu říkám hadrák,“ popisuje Jiří Jiroušek svůj nebeský moped. „Nahoru mne tlačí vrtule, což je taková sekačka na zádech.“ Létá většinou z menších letišť nebo z ploch, odkud létala práškovací letadla. Startuje s těžkým batohem na zádech, kdy musí v rozběhu dostat křídlo nad hlavu. Nad krajinou se vznáší rychlostí asi 40 – 50 kilometrů v hodině.

Je pilotem i fotografem zároveň, takže se musí soustředit nejen na ovládání fotoaparátu, ale také na to, aby jeho let byl bezpečný. Archiv leteckých fotografií vytváří více než 15 let, za tu dobu naštěstí nikdy nemusel použít záložní padák. I když fotografoval i v zahraničí, nejvíc ho těší létat nad Českou republikou, kterou už má hodně „nalétanou“. Nehledá rychlost, důležitější jsou zajímavé a nečekané pohledy na krajinu v různých ročních obdobích.

Fotografie nebeského fotografa Jiřího Jirouška si můžete prohlédnout v galerii Ochrany fauny ČR v Hrachově nebo ve Svatém Janu pod Skalou.

Spustit audio