Jesenická továrna vyráběla podkovy na boty. Teď tam najdete hudební klub a sdílenou truhlárnu

4. červenec 2023

Martin Louženský našel radost a klid v truhlářské dílně. Původně opravář kancelářských strojů si před lety pronajal zpustošenou truhlárnu v Jesenici u Rakovníka. Během let na místě vybudoval rodinné muzeum, hudební klub zvaný Truhlárna a sdílenou dílnu, kde pořádá truhlářské kurzy.

Příběh Martina Louženského začal na sklonku 90. let minulého století. Tehdy pracoval v Mostě jako opravář kancelářských strojů a jeho dívka byla zaměstnaná v hotelu v Praze. Když hledali místo, kam se společně přestěhují, padla volba na Jesenici u Rakovníka. Spolu s rodinou se časem rozrostla i pronajatá továrna s truhlárnou. V rámci stavebních prací navíc odhalili zajímavou historii místa.

Martin Louženský promluvil se sousedy, shromáždil zajímavé nálezy a časem zde otevřel malé muzeum zvané Jesenická továrna. Expozice je věnovaná osudu podnikatele Karla Lüftnera, který se z kovářského tovaryše vypracoval na dvorního dodavatele kovářského zboží, jako byly podkůvky na boty, obuvnické nástroje a stavební kování. Jesenický továrník podle Martina Louženského také založil první skutečné obchodní domy v Praze.

Truhlářská dílna je vybavná vším potřebným k výrobě či renovaci

Truhlářství Martina Louženského v Jesenické továrně prosperovalo, ale zdravotní potíže a závažná dopravní nehoda naznačují, že je potřeba zpomalit. I když truhláři neměli o zakázky zájem, Martin se rozhodl z podnikatelského vlaku vystoupit a výrobu ukončit. Jesenickou továrnu nově provozuje jako sdílenou dílnu, kde se pod jeho vedením konají kurzy truhlářského řemesla pro dospělé i pro děti. Dílna je dobře vybavená stroji, takže si tam mohou lidé vyrobit třeba stoličku, truhlu nebo vlastní zahradní nábytek. Martin jim přitom vysvětlí základy práce se dřevem i bezpečnosti práce.

Proč se dříve říkalo, že má někdo „volšový ruce“? A jak takový kurz probíhá? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio