Nebuďte sardinky, vyzývají kamarádi Michal, Petr a Pavel. Vymysleli projekt pro svobodné cestování

23. srpen 2022, aktualizováno

Dovolená s cestovkou není pro každého. Pobyt v hotelu taky není všem blízký. Kdo má rád přírodu, cestování se stanem nebo karavanem a navíc soukromí, ten se nechce mačkat ani v kempu. Bývá tam hlava na hlavě, v noci oka nezamhouříte, protože ve vedlejším stanu se zpívá až do rána. Ale co když chcete dodržovat pravidla a netroufnete si kempovat jen tak na divoko?

Jste na tom stejně jako Michal Strnad a bratři Pavel a Petr Nohejlovi. Pro cestovatele s podobnou duší, jakou mají oni, vymysleli projekt bezKempu. „Cestovali jsme už jako malí, s rodiči, právě proto to máme tak rádi. Měli jsme takový ten přívěs, ‚ponorku‘, a hodně jsme s ním jezdili, po Čechách hlavně,“ vzpomíná Pavel Nohejl. S bráchou Petrem vyrůstali na Kolínsku. A nadšení pro tento druh cestování je nikdy neopustil.

Velké Žernoseky

Oni i kamarád Michal přemýšleli, kde si odpočinout od práce a od starostí, bez hluku a bez lidí, a tak začali hledat (a objevovat) zajímavé pozemky, kde se dá pobýt se souhlasem majitelů: louky, lesy, ovocné sady, samoty, farmy se zvířaty, hory, vinice, místa zaslíbená cyklistům, rybářům, rodinám s dětmi, pejskařům nebo fotografům, s koupáním, se zajímavým výhledem do přírody nebo na památky.

Našli jich pěknou řadu a dnes už pozemky do projektu bezKempu jejich majitelé nabízejí sami. Existuje přes 1200 míst, nejen u nás, ale také na Slovensku, v Polsku,v Rakousku, Chorvatsku a Slovinsku, ze kterých lze na platformě bezKepmu vybírat.

Jak projekt vznikl, jak funguje? Nebo co je to glamping, který je v současnosti hodně populární, to si poslechněte v reportáži.

Spustit audio