Nedaleko Tábora na jihu Čech můžete zavítat do velbloudího ráje

27. říjen 2014
Česko – země neznámá

V roce 2001 se Žaneta Krátošková vydala na zkušenou do Austrálie. V poušti tam pracovala na velbloudí farmě. Po návratu domů se rozhodla vybudovat podobnou usedlost u nás - na předměstí Chýnova na Táborsku na jihu Čech.

Farma zaujme hlavně děti, které se zde zábavnou formou dozví vše podstatné ze života všech zvířecích obyvatel farmy. A není jich málo, kromě velbloudů si mohou pohladit lamu alpaku, lamu krotkou, kozičky, koníky či prasátko göttingenské. Kromě toho je tu možné koupit si čerstvě nadojené kravské mléko.


Všechna zvířata jsou krotká, velmi přátelská a zvyklá na lidi, takže se opravdu nikdo nemusí bát. Farma nabízí projížďky na velbloudech ve dvou variantách, buďto kratší v areálu farmy anebo delší vyjížďky do terénu. Dále je možné si na farmě objednat zábavný program pro celou skupinu. Případně se můžete vydat na lama-treking s lamou na vodítku.

I když Žaneta Krátošková plánuje na své farmě pravidelné víkendové programy, zatím je potřeba se vždy před příjezdem telefonicky domluvit na vaší návštěvě. Dále je na farmě možné zakoupit velbloudí suvenýry a romantické duše si určitě užijí možnost přespat na farmě v tzv. jurtě – tradičním obydlí kočovných kmenů centrální Asie a Středního východu.

Žaneta Krátošková na velbloudí farmě

Návštěva velbloudí farmy je zážitek pro celou rodinu, na kterou jen tak nezapomenete, a navíc se dozvíte spoustu zajímavostí ze života těchto velkolepých zvířat. Ale nesmíte zapomenout na upozornění, které Žaneta Krátošková napsala na úvod webových stránek farmy: „Luxus u nás nečekejte. Jsme fungující farma, kde se po celý den jezdí s traktory. Když prší, potřebujete holínky. Když je horko, létají tu mouchy a komáři. Těšíme se na vás.“

Velbloudí farmu najdete na adrese Záhostice 38. Pokud jedete autem, v Chýnově na předměstí odbočte směr Kamenice nad Lipou nebo Choustník. Po 700 metrech zahněte nalevo na příjezdovou cestu ke statku.

autor: Filip Černý
Spustit audio