Největší větrný mlýn holandského typu nestojí v Holandsku, ale v Příčovech na Sedlčansku

8. říjen 2014
Česko – země neznámá

Větrný mlýn u obce Příčovy na Sedlčansku je dnes sice už zříceninou, ale ve skutečnosti se jedná o jedinečný technický památník svého druhu na našem území. Vypíná se na skalnatém návrší, kde skutečně není nouze o větrné počasí.

Tento mlýn holandského typu kdysi skutečně mlel mouku. V roce 1995 na základě výzkumu a přeměřování odborníci z Holandska potvrdili hypotézu, že mlýn u Příčov je největší stavbou svého druhu v celé Evropě. Ostatně jeho rozměry hovoří za vše: vnější průměr je 13,5 metru, výška 10 metrů a zdivo u země má sílu 1,2 metru.

Historie tohoto panského větrného mlýna je ale obestřena tajemstvím. Přesné záznamy o jeho vzniku neexistují. Předpokládá se však, že už v 16. století mohl mlít mouku pro Lobkovický velkostatek. Jiná hypotéza uvádí jako jeho stavitele Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan, kterému Sedlčansko kdysi patřilo po celá dvě desetiletí. Mlýn také mohl patřit Schönpflugům, kteří vlastnili přímo v Příčovech zámek.

V každém případě torzo starého mlýna návštěvníky dokonale překvapí. Jeho zdi i vnitřní akustika působí natolik tajemně, že je tento mlýn častým svědkem táboráků nebo trampských setkání.

Detail vnitřní zdi

V kamenech torza hlavní kruhové zdi je doslova obtisknutý celý vnitřek někdejšího mlýna. Ve zdi jsou otvory po trámech, prohlubně po spojovacích zdech i zbytky sýpky. Rozhodně stojí za to prohlédnout si detailně stavbu zdi – kameny pocházejí jak z místních polí, tak i ze žuly, která se kdysi na Sedlčansku těžila v místních lomech.

Větrný mlýn najdete asi půl kilometru severozápadně od středočeské obce Příčovy, která leží zhruba tři kilometry od Sedlčan. Stojí na návrší poblíž rozcestí, kudy prochází silnice do Dublovic i červená turistická značka vedoucí okolo rybníka Musíka do Chlumu a Hrazan.

Spustit audio