Některá města ve středních Čechách upravují adventní program a zřizují pietní místa

22. prosinec 2023 19:00

Některá středočeská města kvůli čtvrteční tragické střelbě v centru Prahy upraví plánovaný adventní program. Mladá Boleslav zruší umělecký program na adventních trzích a Kladno sobotní koncert na náměstí Starosty Pavla. Od plánovaných městských akcí v sobotu upustí i Příbram.

"Už v pátek byly zhasnuté vánoční stromy v Čelákovicích, Záluží a Sedlčánkách, vánoční osvětlení radnice a betlém, doporučili jsme spolkům, aby v sobotu zrušily plánované sportovní a kulturní akce, a zástupcům církví, aby se zapojili do uctění památky," řekl čelákovický starosta Josef Pátek. Radnice zřídila pietní místo u pomníku padlých na náměstí 5. května, kde se v sobotu v poledne uskuteční pietní akt.

Kladno podle mluvčího radnice Víta Herala vyjadřuje upřímnou soustrast rodinám a pozůstalým po obětech střelby na Filozofické fakultě v Praze. "V sobotu, v den státního smutku, je z úcty k obětem a pozůstalým zrušen koncert na náměstí Starosty Pavla, který se měl uskutečnit v rámci programu Kladenských Vánoc,"uvedl Heral. Na budově radnice je od pátečních 16:00 vyvěšena černá vlajka a státní vlajka na půl žerdi. Provoz vánočních trhů, Zahrady Kladenského zámku a venkovních kluzišť se v Kladně nemění.

Mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS) ČTK řekl, že město věnuje výtěžek sobotních adventních trhů na pomoc těm, které zasáhla střelba na fakultě. "Trhy jako takové budou, ale rušíme umělecký program," řekl Nwelati.

V Příbrami rozhodl starosta Jan Konvalinka (za ANO) s ohledem na vyhlášený státní smutek o zrušení kulturních akcí pořádaných v sobotu městskými organizacemi. "Zároveň starosta žádá soukromé pořadatele kulturních událostí, aby upustili od organizování zábavných akcí a večírků plánovaných na sobotu, uvedla mluvčí města Eva Švehlová.

Veškeré páteční a sobotní akce ruší Nymburk. Radnice o tom informovala na facebooku. "Na Náměstí Přemyslovců bude během dnešního dopoledne umístěna kondolenční kniha a zřízeno pietní místo, na kterém budete moci vyjádřit svou soustrast zapálením svíčky," uvedlo město.

V Kolíně mohou lidé uctít památku obětí na pietním místě před radnicí. "Žádnou městskou akci nyní nemáme, jinak bychom ji zrušili," uvedl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Vyjádřit soustrast rodinám a přátelům obětí tragických událostí na pražské filozofické fakultě mohou také lidé v Berouně. Pietní místo vzniklo u památníku Jana Husa, kde lidé zapalují svíčky. "V pátek odpoledne byla na radnici vyvěšena černá vlajka a návštěvníci kina byly vyzváni k uctění památky minutou ticha," uvedla mluvčí radnice Jitka Soukupová.

V Benešově bude zřízeno pietní místo před budovou radnice. Vedení města vyzvalo ke zdrženlivosti při používání pyrotechniky, aby se předešlo panice a dalším úzkostem mezi lidmi. "Prosíme, aby každý zvážil důkladně, zda je vhodné v této situaci využívat takové formy zábavy," uvedla radnice.

V Mělníku budou vánoční trhy pokračovat, avšak v umírněné podobě, vyvěšena je též černá vlajka na radnici. Ruší se i několik soukromých akcí, zvýšena budou preventivní bezpečnostní opatření, řekl ČTK mělnický radní Jindřich Špergl (za TOP 09). "V sobotu ve 12:00 se ve věži chrámu sv. Petra a Pavla rozezní zvony, vánoční trhy se ztiší," uvedl Špergl.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související